Interview Daum: "Ik begrijp de ontgoocheling van de fans"

Tomas Taecke
| 30 reacties
Daum: "Ik begrijp de ontgoocheling van de fans"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Club Brugge wil de nederlaag tegen KV Mechelen achter zich laten en krijgt drie dagen later in een nieuwe thuiswedstrijd tegen Lokeren daar de kans toe. Christoph Daum laat zich voorlopig niet gek maken, ook al begrijpt hij de ontgoocheling van iedereen die met blauw-zwart begaan is.

Tomas Taecke in Brugge

Eén dag voor de wedstrijd tegen Lokeren staat Christoph Daum kort na de middag de pers te woord. Onze redactie zag een coach die ondanks de nul op zes na de winterstop blijft geloven in de kwaliteiten van zijn spelersgroep en de goede afloop.

"Tegen KV Mechelen hebben we duidelijk fouten gemaakt", steekt Daum van wal in de perszaal. "De wil om te winnen was er, maar de structuur was ver te zoeken. We moeten elke wedstrijd opnieuw trachten beter te doen. Club Brugge moet zelf het spel maken en het initiatief in handen nemen. Maar na de vroege tegengoal tegen Anderlecht en Mechelen ontbrak de organisatie en speelden we allesbehalve geordend".

"De voorbije dagen hebben we getracht de hoofden leeg te maken. Opdat de spelers bereid zijn om tegen Lokeren zelf het initiatief te nemen en opnieuw durven aanvallen. Als we dit kunnen realiseren zullen we ditmaal wel beloond worden. Ik ben overtuigd van hun kunnen en kwaliteiten, mentaal moeten de spelers opnieuw in staat zijn het beste van zichzelf te brengen. Daar hebben we nu drie dagen stevig aan gewerkt".

Domino-effect

In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de zware winterstage ondertussen zijn tol begint te eisen en dat ook het zelfvertrouwen van de spelersgroep een flinke deuk heeft gekregen. Factoren die volgens Daum wel een rol spelen, maar zeker niet de oorzaak zijn van de recente nederlagen.

"Een soort van domino-effect is in werking getreden", verklaart de coach van blauw-zwart. "We komen vroeg op achterstand in Anderlecht en verliezen bijgevolg de partij. Tegen Mechelen krijgen we in de openingsfase opnieuw een doelpunt tegen en dan beginnen we angstig te spelen. Na het tegendoelpunt van Cordaro was er enige terughoudendheid. Dat was nochtans niet afgesproken maar kwam van de spelers zelf. Uit vrees voor een tweede tegentreffer werd er gematigd naar voor getrokken en vonden we uiteindelijk de sleutel niet. Op het einde speelden we powerplay, zonder oog voor de structuur. We moeten de spelvreugde nu terugvinden en vooral mentaal fris zijn. Een goeie balans vinden is daarbij zeer belangrijk: je kan geen gas geven en remmen tegelijk. Deze twee zaken gaan niet samen".

Club Brugge werd in de slotfase van de laatste wedstrijd stevig uitgefloten en werd ook halverwege op een fluitconcert getrakteerd door de eigen fans. Daum heeft begrip voor hun ontgoocheling, maar weet dat hun onvoorwaardelijke steun vroeg of laat rijkelijk beloond zal worden.

"Ik heb alle begrip voor de kritiek, zeker ook voor die van de fans. Club Brugge is een deel van hun leven. Ze gaan mee op verplaatsing en zelf op winterstage. Als het slecht loopt, dan ben je ontgoocheld. Ze voelen zich rot en fluiten is de enige manier om hun ongenoegen te uiten. Maar toen Club open speelde en in de slotfase onderuitging (periode onder Koster nvdr.), steunden ze ook onvoorwaardelijk hun club. Nu moeten ze dat ook doen. Als wij hun steun blijven krijgen, zullen ze daar zeker voor beloond worden".

Crisis?

Over een crisis wil Daum voorlopig niet spreken. Onverstoorbaar richt hij telkens opnieuw zijn pijlen op de volgende wedstrijd. Hij maakt ook van de gelegenheid gebruik om te ontkrachten dat hij een defensieve coach is.

"Mijn filosofie is als een ladenkast", legt de Duitse trainer uit. "Ik ben absoluut geen defensieve coach zoals verteld wordt. Maar eerst moest ik die defensieve lade opentrekken. Zonder organisatie en discipline kan je niet aanvallen. En dan spreek ik over aanvallen met of zonder bal. We moeten druk uitoefenen op de tegenstander, de bal trachten te veroveren. Dat zag er heel goed uit op trainingskamp. Ook tegen Anderlecht, maar daar zijn we de das omgedaan door individuele fouten".

"Als we woensdag opnieuw verliezen, gaan we gewoon verder naar de volgende wedstrijd. Ik hoop dat ook jullie de positieve evolutie zien, ook al ben ik ervan overtuigd dat het nog veel beter kan. Ik wil bijvoorbeeld van Almeback geen spelverdeler maken. Hij krijgt richtlijnen en dan zie je dat hij daar uiteindelijk iets mee aanvangt. We moeten de tegenslagen omzetten in positieve energie. Club Brugge mag geen schrik hebben als Lokeren over de vloer komt. Onze speler moeten hun wil opleggen en durven aanvallen, ook wanneer de tegenstander het balbezit heeft", aldus Christoph Daum.

Sociale media

Enkele actieve Twitteraars van blauw-zwart namen de laatste dagen afstand van het sociale netwerk. Volgens Daum hun eigen bewuste keuze. "Ik ben daar helemaal niet mee bezig; mijn sociale netwerk bestaat uit Club Brugge en wat er hier op de club gebeurt. Via mijn zoon Marcel ben ik wel een beetje actief op Facebook, maar zo heel veel weet ik daar niet van. Ik begrijp dat dit een nieuwe levensstijl is, maar laat dit over aan de jongere mensen (lacht)".

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties