Van der Gijp: "België heeft een beter elftal dan Oranje"

Fabian Morren
| 109 reacties
Van der Gijp: "België heeft een beter elftal dan Oranje"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

René van der Gijp, de immens populaire analist in Nederland, is helemaal lyrisch over de Belgische nationale ploeg. "Jullie hebben een geweldig elftal", zegt hij in Het Nieuwsblad. Nochtans zijn we er op het EK alweer niet bij...

"Op de een of andere gekke manier is het geloof er niet. En dat kan er alleen komen door Italië of Engeland eens met 3-0 te verslaan. Dan weet je dat het echt kan. Anders blijf je maar klootzakken tegen Turkije of Macedonië. Maar eigenlijk vind ik dat België een beter elftal heeft dan Oranje", verrast van der Gijp.

En de Nederlander méént het ook. "Echt waar. Die Defour-hype snapte ik nooit maar zo'n Witsel is een fantastische speler. Godziemijnie man. Van der Vaart en Sneijder zijn spelmakers maar verdedigen doen ze niet. En Van Bommel en De Jong komen niet over de middellijn. Een moderne box-to-box-middenvelder zoals Schweinsteiger, Khedira of Witsel heeft Oranje niet. Weet je wie ik ook zo geweldig vind? Die Radja Nainggolan, wat een speler", is Gijp flink onder de indruk.

Dembélé als spits
"En die gozer die bij Mario Been speelde, Kevin De Bruyne: ook een mooie speler. Achterin heb je Vertonghen en Kompany in het centrum en je kan Vermaelen linksachter zetten. Daar staat hij bij Arsenal ook soms. En Alderweireld als slecht alternatief op rechts, dat kan nog wel. Jezus man, wat een ploeg. Ik snap ook niet dat jullie altijd met die spitspositie zitten te hannesen. Zet lekker die Dembélé daar."

Minder begrip heeft Van der Gijp voor de beslissing van Lukaku om naar Chelsea te verhuizen. "Lukaku of bij ons Luuk Castaignos die van Feyenoord naar Inter Milaan gaat: dat zijn domme jongens. Het is toch bezopen om te denken dat je van Anderlecht naar Chelsea kan. Hoeveel had Lukaku er in de Belgische competitie? 18 op een seizoen? (het waren er 15 en 16, red.). Schei uit man. Als Torres op de bank zit, zou Lukaku spelen? Onmogelijk. Dan hebben ze met Courtois wel goed gedaan", geeft de analist toe. 

Robben
Over het eigen Oranje is Van der Gijp minder positief. En over Arjen Robben al helemaal niet. "Hij is een eeuwige anti-held. Het is geen kerel zoals Ibrahimovic of Witsel. hij ligt altijd op de grond, het gezichtje staat eerder op huilen dan lachen. Maar in een goeie doen is hij echt heel goed. Zijn enige probleem is; hij gaat altijd voor de moeilijkste oplossing. En als hij niet in vorm is, ziet het er lulluig uit en valt hij om."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties