Ajax: de vloek van de beursgang

Koen Schaaphok
| 0 reacties
Ajax: de vloek van de beursgang
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Hoe groot is het voordeel om als voetbalclub beursgenoteerd te zijn? Is het een zegen of een vloek? De Nederlandse topclub Ajax wil niets liever dan een beursexit. Sportdeskundigen vinden een beursnotering een blok aan het been voor een voetbalclub.

Ten tijde van de beursgang van de Amsterdammers haalde de club 56 miljoen euro op met vijf miljoen aandelen. Sinds de fluwelen revolutie van Johan Cruijff gaan er echter weer veel stemmen op om van Ajax weer een gewone club te maken. Volgens Frank van den Wall Bake, onafhankelijk sportdeskundige, een goed idee. “Een beursnotering past niet bij een voetbalclub”, klinkt het tegenover BNR/Nieuwsradio.

Gezeur

Van den Wall Bake ziet voornamelijk nadelen aan een beursgang. "Vervelende van de beursnotering is dat je je moet houden aan de spelregels van de beurs. Als ze een nieuwe speler willen kopen, moeten ze dat voor acht uur ’s ochtends bekendmaken omdat het beursgevoelige informatie is. Als je een persconferentie organiseert om acht uur ’s ochtends dan komt er geen hond, dus je kan niet goed naar je achterban communiceren", aldus Van de Wall Bake, die ook naar de administratieve en financiële rompslomp kijkt. "Als beursgenoteerde club zit je ook met de miserie van een Raad van Commissarissen en andere toeters en bellen. Je moet jaarverslagen afgeven, vervolgens alle richtlijnen, regels en de AFM. Zoveel gezeur allemaal."

Sportieve strop

Frank Kales, ex-algemeen directeur van Ajax, tempert het enthousiasme. Volgens hem kan Ajax zich een beursexit sportief niet veroorloven. "Als de seizoenskaarthouders, de sponsors en een klein beetje televisie je enige inkomstenbron worden, dan ben je in de Europese top kansloos. Ook omdat je jonge spelers niet vast kunt houden. Dan kan je aansluiting bij de Europese top helemaal vergeten. Nu speelt de club nog Champions League en heb je een kans om door te stoten naar de volgende ronde. Dat ben je dan helemaal kwijt", klinkt het.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties