FIFA wil strengere wetten tegen voetbalmaffia

Thomas Eeckhout
| 2 reacties
FIFA wil strengere wetten tegen voetbalmaffia
Foto: © SC

In het kader van haar strijd tegen wedstrijdvervalsing wil de FIFA dat er strengere wetten komen om de voetbalmaffia te bestrijden. Zo pleit de Wereldvoetbalbond voor een zero tolerance-beleid dat ondersteund wordt door strengere wetten.

De FIFA wil de voetbalmaffia, die aan de basis ligt van de fraudeschandalen in de voetbalwereld, een halt toeroepen. Aan de hand van een strengere wetgeving hoopt de Wereldvoetbalbond haar strijd kracht bij te zetten. 

De FIFA hekelt het feit dat ze spelers, trainers en scheidsrechters levenslang straft voor betrokkenheid bij fraudeschandalen, maar dat de echte criminelen op vrije voeten blijven. Dat moet veranderen, zo liet de FIFA weten bij monde van haar veiligheidsdirecteur Ralf Mutschke. Daarmee verwees de Wereldvoetbalbond naar de weigering van de Singaporese overheid om een hoofdverdachte inzake wedstrijdvervalsing uit te leveren aan de Italiaanse autoriteiten.

De FIFA is van mening dat er druk moet uitgeoefend worden op de regeringen zodat ze hun wetten aanpassen en er een wet komt die wedstrijdvervalsing tegengaat. Momenteel beschikken nog maar weinig landen over een soortgelijke wet en dat wil de Wereldvoetbalbond veranderen. Om dat mogelijk te maken werkt de FIFA al samen met de raad van Europa en ook de AFC, de Aziatische Voetbalconfederatie is bereid om de handen in elkaar te slaan zodat de wedstrijdvervalsing uit Azië verdwijnt.

Op Europees vlak plant de FIFA ook overleg, zo zal ze aanwezig zijn op een bijeenkomst van Europese ministers van sport, die in mei zal plaatsvinden in de Duitse hoofdstad Berlijn. Daar hoopt de FIFA een stap voorwaarts te boeken met het oog op de wijziging van de wetgevende kaders.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties