Droomfinale na penaltythriller

Hjelmseth is de heldin gebleken van Noorwegen. In de halve finales van het EK voor vrouwen in Zweden pakte ze twee strafschoppen. De wedstrijd eindigde in 1-1.

Gisteren was de eerste halve finale tussen Duitsland en gastland Zweden nog echte reclame voor het vrouwenvoetbal, vandaag was het allemaal net iets minder.

Noorwegen kwam al heel snel op voorsprong toen centrale verdedigster Christensen pardoes de bal op de borst kreeg na een corner, al zag doelvrouw Lykka-Petersen er ook niet echt goed uit op die fase.

Denemarken zoekt gelijkmaker en vindt die in extremis

Daarna wel een beetje het zelfde spelbeeld als gisteren: de ploeg die achterstond ging vol op zoek naar de gelijkmaker. In de omschakeling zagen we soms een sterk Noorwegen, maar het kon de 2-0 niet maken al trof raspaardje Hegerberg wel een keer de kruising. Ook Gulbrandsen kwam er eens dichtbij.

Aan de overkant bleeft Denemarken vol aanvalslust zitten en vijf minuten voor tijd leidde dat alsnog tot de gelijkmaker. Na een vrije trap kwam de bal via via bij Gahjede en die kopt makkelijk binnen.

Heldin Hjelmseth

In de eerste verlenging zakte het tempo wat in en probeerden beide teams vooral geen doelpunt tegen te krijgen. Na een mooie aanval kwam invalster Thorsnes in schietpositie, maar haar schot was niet hard genoeg.

Geen doelpunten in de verlengingen en dus strafschoppen. Daarin pakte Hjelmseth twee strafschoppen en kroonde zich daarmee tot heldin van de Noren.

In de finale neemt Noorwegen het zondag op tegen titelverdediger Duitsland. Opmerkelijk: in de groepsfase won Noorwegen al met 1-0 van Duitsland.