Analyse Prognose: Pakt Genk opnieuw een prijs?

Robby Morren
Robby Morren
| 21 reacties
Prognose: Pakt Genk opnieuw een prijs?
Foto: © SC

Volg KRC Genk nu via WhatsApp!

Vrijdagavond wordt de nieuwe competitie op gang getrapt. Onze redactie geeft - in samenwerking met Herman Brusselmans - alvast een voorproefje. Is Racing Genk klaar om ook dit seizoen een prijs te pakken? We verwachten dat Genk net buiten de top-drie zal eindigen.

Door Robby Morren

Analyse vorig seizoen

Racing Genk wil uitgroeien tot een vaste waarde in de Belgische top en timmert met succes aan deze weg. Vorig seizoen was opnieuw geslaagd. De Limburgers voegden de Beker van België aan hun palmares toe en wisten voor het eerst in hun bestaan Europees te overwinteren. In de competitie werd de vooropgestelde plaats in de top drie niet behaald.  Genk streed tot drie speeldagen voor het einde nog mee voor de titel maar liet in de reguliere competitie te vaak punten liggen tegen de kleinere teams en kon slechts 3 keer winnen in play-off 1.

Vooruitblik seizoen 2013-2014

Ieder seizoen groeien en beter doen, dat is de ambitie in Limburg waar het bestuur prima werk verricht. Genk wil zijn voet naast die van Anderlecht en Club Brugge zetten en zich ook dit seizoen volop mengen in het titeldebat. Het bestuur stelt de top drie als doel maar wees er zeker van dat niets minder dan de dubbel de ambitie is voor aanvang van het seizoen. In de spelersgroep werd al gehamerd op het belang van de wedstrijden tegen de ‘kleinere’ teams in de reguliere competitie en uiteraard is ook de beker weer een doel. Om op alle fronten mee te strijden heeft de bekerwinnaar volgens ons nog een creatieve middenvelder en een aanvaller nodig die onmiddellijk een meerwaarde vormen. De vraag is of de Europa League voor Genk -dat vorig seizoen meer wedstrijden op de teller had dan eender welk Belgisch team- een toegevoegde waarde of een last is.

In & out

IN
Albian Muzaqi (PSV)

OUT
David Hubert (AA Gent), Elyaniv Barda (Hapoel Be’er Sheva), Glynor Plet (einde huur), Dani Fernandez

Blikvangers

Fabien Camus
Camus kon twee seizoenen geleden geen vrede nemen met het feit dat hij meer op de bank zat dan hem lief was. Hij werd vorig seizoen uitgeleend aan Troyes waar hij het zo goed deed dat het bestuur luidop zegt dat Camus de rol van creatieve middenvelder kan vervullen. Mario Been lijkt die mening echter niet te delen. “Dat is niet voor Fabien weggelegd. Zoals ik het nu zie is het eerder voor anderen weggelegd. Ik denk dat we met Gorius, Buffel, De Ceulaer, Monrose voldoende creativiteit in onze ploeg hebben.”

Jelle Vossen
De beste transfer die Genk tot dusver misschien wel realiseerde is het houden van Jelle Vossen. Het belang van de aanvaller is erg groot. Hij werpt zich meer en meer op als leider, weegt steeds op de verdediging van de tegenstander en is elk seizoen opnieuw goed voor een pak doelpunten.

Siebe Schrijvers
De pas  17-jarige Siebe Schrijvers zou wel eens het grootste Genkse talent kunnen zijn. Mario Been gaf al aan vertrouwen in de jonge aanvaller te hebben en zelf is hij erg gemotiveerd om zich te tonen. Dit zou wel eens het seizoen van  de doorbraak voor Schrijvers kunnen worden.

Wat denkt Mario Been?

“Als een club als Genk moet je altijd trachten om voor de titel te gaan. Dat zeggen ze ook bij Anderlecht en Club Brugge en dat past ook bij die clubs maar ik vind dat wij daar zeker ook bij horen. Onze kern is samengebleven. Ik hoef niet meer vanaf nul te beginnen, de grote lijnen zijn min of meer bekend bij ons. Dat betekent dat je nog wat meer accenten kan leggen op de details in het voetbal. Het is een voordeel dat je kan doorborduren op het feit dat je met dezelfde ploeg speelt. Het is een voordeel dat iedereen weet wat je van elkaar verlangt en wat je op het veld moet doen maar dat geeft geen garanties voor de toekomst.”

Wat denkt Anele?

“Ik zou heel graag de dubbel winnen en met deze kern moet dat kunnen.  Als we goed aan het seizoen beginnen en we werken hard, dan is veel mogelijk. In voetbal kan alles. We hebben heel wat jonge spelers met veel talent en we spelen nu toch al een tijdje samen met dezelfde spelers. We kennen elkaar heel goed en dat is een voordeel. Teams die veel nieuwe spelers aantrekken zullen een tijd nodig hebben om hen in te passen.”

De mening van Herman Brusselmans

Vanaf de top vier kom je eigenlijk bij de zogenaamde titelfavorieten. Dat zijn natuurlijk the usual suspects en daar hoort Genk bij. Die club heeft een goede ploeg, een fantastisch stadion en schitterende supporters. Als Jelle Vossen nog vertrekt? Ik vind die Vossen eigenlijk geen topper. Hij maakt of kraakt geen team. Genk gaat niet opeens vijf plaatsen zakken zonder hem. Ze zijn het sowieso aan zichzelf verplicht om die top vier te behalen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties