Hazard maakt favorietenrol waar en verovert Gouden Schoen

Hazard maakt favorietenrol waar en verovert Gouden Schoen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voor diegenen die er nog aan twijfelden: Thorgan Hazard is de 60ste Gouden Schoen. De uitblinker van Zulte Waregem maakte zijn favorietenrol waar en haalde het voor Lestienne. De trofee van Hazard is er één van de regelmaat en het overduidelijke talent waarmee de Essevee-speler begifigd is.

Johan Walckiers in Lint

Laten we even alle transferperikelen, onderhandelingen en perscommuniqués opzij schuiven. De prestaties van Thorgan Hazard in 2013 verdienen het om in de kijker gezet te worden. De huurling van Chelsea ontbolsterde helemaal aan de Gaverbeek. De eerste zes maanden van 2013 was hij al belangrijk voor de West-Vlamingen, maar de laatste zes ontplofte de man die het etiket van 'broer van' afschudde, helemaal en nam daarbij als 20-jarige een volledige ploeg op zijn frêle rug mee.

Eerste tekenen van leiderschap

Nee, Thorgan is niet meer de broer van de 'grote' Eden Hazard, maar heeft zich een carrière voor zichzelf bij elkaar gevoetbald. Als Chelsea in het begin al andere bedoelingen had met de middelste van The Hazard-brothers wrijven ze zich nu in de handen met wat hij op de velden tentoonspreidt.

Het was immers een hele commotie in het begin van het seizoen. Vertrouwensman John Bico had bij het bestuur van Zulte Waregem gedaan gekregen dat Hazard alle hoekschoppen en penalties mocht trappen en daarbij ook nog eens de kapiteinsband kreeg toegewezen. 'Du jamais vu', maar slim opgelost door Hazard zelf die alle gemoederen deed bedaren door de band stante pede terug te sturen richting Davy De fauw.

Een beter teken van leiderschap had Hazard op dat moment niet kunnen geven, maar het was slechts een voorbode van wat nog moest komen. Hazard begon als wervelwind op steroïden aan de competitie en reeg de goals en assists aan elkaar. Met een voet in 20 (11 assists en 9 goals) van de 42 gemaakte goals van Essevee voor Nieuwjaar haalt hij trouwens een rendement van 48 procent. Not bad at all, zeggen we dan.

Bedankkaartje aan Dury

Dat weerspiegelde zich ook in het puntenaantal dat hij in de tweede stemronde kreeg. Daarmee won hij die tweede ronde ook, terwijl hij in de eerste nog bleef steken op een derde plaats met 88 punten. Gezamelijk gezien kwam hij er dus wel als strafste uit. En voor het eerst sinds 1994 (Gilles De Bilde, Aalst) pakt iemand die niet voor een G5-ploeg speelt, het begeerde kleinnood. En straffer, het is van 2002 met Timmy Simons geleden dat het niet iemand is die bij Anderlecht of Standard speelt.

Vanuit Lint, de plaats waar hij zijn Gouden Schoen een eerste keer in ontvangst mocht nemen, gaat het morgen nog een laatste keer naar het Regenboogstadion. Want laat niemand er aan twijfelen: dit is een overwinning van heel Zulte Waregem en Franky Dury in het bijzonder. Hij en niemand anders bewoog Thorgan er toe zijn niveau op te tillen naar hoogtes die hem mogen doen dromen van een carrière die zijn broer uit aan het bouwen is.

Daar zal zijn transfer naar Anderlecht - oh ja, die komt er - niks aan veranderen. Thorgan werd geformeerd, gekneed en klaargestoomd voor de top door Zulte Waregem. Als hij later als bezadigde ex-Rode Duivel terugkijkt op zijn loopbaan, zal hij Dury waarschijnlijk nog een bedankkaartje sturen...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties