Van Holsbeeck: "Van den Brom blijft zeker"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 54 reacties
Van Holsbeeck: "Van den Brom blijft zeker"
Foto: © SC

Herman Van Holsbeeck was gisteren de centrale gast op de algemene vergadering van de Vlaamse sportjournalisten en nam er geen blad voor de mond. Hij bevestigde nogmaals dat John van den Brom aanblijft als coach van Anderlecht.

Door Sander De Graeve

Voor dit seizoen werd aangekondigd dat het een overgangsjaar zou worden voor Anderlecht, waarin vooral met jonge spelers gespeeld zou worden. Toch komt coach John van den Brom onder vuur te liggen. "Een overgangsjaar, dat is bij Anderlecht blijkbaar niet mogelijk", aldus Herman Van Holsbeeck. "In het begin vindt iedereen het fantastisch dat we met jonge spelers spelen, maar als je dan drie, vier keer verliest krijg je bakken kritiek."

Die kritiek is van den Brom niet gewend. "Hij is een stuk van zijn naturel verloren. Hij kwam aan als een erg open coach, maar trainer zijn op Anderlecht is niet gemakkelijk. Kijk maar naar Jacobs, die was op het einde heel erg cynisch. Van den Brom was altijd erg populair als coach, zowel bij AGOVV, Den Haag als Vitesse."

"Bico zijn grootsprekerij was voorbarig"

Op de vraag of het niet vreemd is dat een coach die zo veel verliest bij Anderlecht nog niet buiten ligt, gaat Van Holsbeeck in de tegenaanval. "Ik word altijd afgeschilderd alsof ik de grote vriend van John van den Brom ben. Dat is niet zo, ik ben zelfs nog nooit met John gaan eten. Je moet een trainer verdedigen tot hij niet meer te verdedigen valt. Of ik durf zeggen dat van den Brom zeker blijft tot eind dit seizoen? Jazeker."

Ook op de zaak Thorgan Hazard kwam de algemeen manager van Anderlecht terug. "Wij hebben nooit contact gehad met Thorgan zelf. Bico zei: 'Ik zorg ervoor dat Hazard naar jullie komt, maar kom er niet tussen voor ik het zeg. Ik zal onderhandelen met Dury, daar heb ik nog een eitje mee te pellen.' We hebben Bico laten doen tot hij zelf doorkreeg dat zijn grootsprekerij voorbarig was."

"Grote transfers niet meer mogelijk zonder makelaars"

Daarna zat Anderlecht samen met Zulte Waregem. "We hebben toen vooral over geld gepraat, maar besloten geen gekke sommen uit te geven voor een speler waar je aan het eind van het seizoen geen meerwaarde op konden realiseren. Die tijd is voorbij." De soap rond Hazard toont nogmaals de macht van de makelaars in het huidige voetbal.

"Ik word ook steeds verweten dat ik de grote vriend van veel managers ben. De dag van vandaag kan je zonder makelaar geen grote transfer meer afronden. Ik heb het op de raad van bestuur moeten uitleggen, die gasten die niet uit het voetbal komen vallen van hun stoel als ze zien hoeveel wij betalen aan makelaars. Zonder makelaar verkoop je Boussouffa niet voor acht miljoen, slijt je Kanu en Legear niet aan Terek Grozny en koopt Kiev Mbokani niet voor 7,5 miljoen. Veel geld voor een speler waar we onze peren mee gezien hebben toen hij hier was."

"Mogi Bayat zit overal tussen"

"Mogi Bayat, die zou zogezegd alles mogen beslissen bij Anderlecht, dat is bullshit. Bayat zit haast overal tussen, dat is waar, maar die werkt ook drie keer zo hard als andere mensen. Voor de transfer van Pollet had hij haast ruzie met zijn broer en reed hij de dag zelf nog naar Lens, want het percentage dat die club kreeg voor de transfer moest nog naar omlaag. Hij is ook nog naar Rennes doorgereden en als ik hem de dag erna op Lierse zag, stond zijn gezicht vol met blaren. Het is een durver die tot op de limiet wil gaan."

"Die makelaars, die kan je niet uitschakelen. Wat je moet doen is proberen om een correcte relatie op te bouwen met die mensen. Het blijft een klein wereldje. Iedereen weet wie de goeie, de slechte en de gangsters zijn."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties