Yaya Touré: van Beveren tot de wereldtop

Timothy Collard
Timothy Collard
| 12 reacties
Yaya Touré: van Beveren tot de wereldtop
Foto: © SC

Yaya Touré behoort dezer dagen tot de absolute wereldtop. De Ivoriaan is dé draaischijf van Manchester City en woensdag neemt hij het met de nationale ploeg van Ivoorkust op tegen de Rode Duivels.

Touré heeft, zoals we allemaal wel weten, een link met België: hij debuteerde op piepjonge leeftijd in het eerste elftal van KSK Beveren. Touré genoot zijn jeugdopleiding in de befaamde jeugdopleiding van ASEC Mimosas. Via Jean-Marc Guillou belandde de boomlange middenvelder (1m91) – net als heel wat van zijn landgenoten - bij KSK Beveren. Daar speelde hij zich meteen in de ploeg tijdens zijn eerste seizoen.

Tijdens zijn tweede jaar op de Freethiel had Herman Helleputte hem onder zijn hoede. De coach zag het talent van de Ivoriaan ook toen al, maar dat hij het zover zou brengen durfde niemand voorspellen. “Hij was in zijn periode bij Beveren ook al de beste, hij stak er toch wel bovenuit”, begint Helleputte bij Voetbalkrant.com.

Helleputte: "Yaya kon eigenlijk alles. Ik kon hem, behalve in doel, overal uitspelen"

“Yaya was een eerder stille jongen, die liefst niet in de belangstelling stond. Journalisten konden hem destijds ook maar moeilijk strikken voor een interview. Dat interesseerde hem gewoon niet. Hij speelde veel liever spelletjes met zijn ploegmakkers.” (lacht)

Op het veld viel de Ivoriaanse middenvelder dan wél weer op. “Hij kon eigenlijk alles. Ik kon hem, behalve in doel, overal uitspelen. Hij was toen nog maar 18 of 19, maar was technisch sterk, speelde slim en toch ook snel. Hij lijkt vaak maar wat over het veld te sloffen, maar loopt o zo slim.”

Dacht Helleputte destijds dat Touré het zo ver zou schoppen in zijn carrière? “Dat hij dit allemaal zou kunnen verwezenlijken, daar denk je niet aan. Hij was toen al goed, maar het is moeilijk om iemand zo een mooie carrière te voorspellen. Hij kroonde zich reeds drie keer tot Afrikaans voetballer van het jaar, dat is niet niks.”

Copa: "Ik zag bij Beveren al dat hij het ver zou brengen"

Zijn ploegmakker van toen en huidig Lokeren-doelman Barry Boubacar Copa is een andere mening toegedaan. “Ik zag het al bij Beveren dat hij het ver zou brengen. Ik sta er dan ook niet van versteld dat Yaya dit allemaal al heeft verwezenlijkt.”

“Hij wilde altijd op een mooie manier voetballen, zoals Barcelona. Of ik hem nog vaak hoor? Toen hij werd verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar, heb ik hem een sms’je gestuurd om hem te feliciteren. Hij antwoordde ‘merci grand frère’".

Dit seizoen presteert de Ivoriaan fenomenaal op het middenveld van Manchester City. Zijn dit Touré zijn beste jaren? “De manier waarop hij nu speelt, dat is gewoon fenomenaal. Hij scoorde dit seizoen al een pak doelpunten. En dat allemaal als controlerende middenvelder, hé”, besluit Helleputte.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties