Analyse Wat hebben we geleerd na het Clásico-weekend?

Caroline Tonnelier
| 5 reacties
Wat hebben we geleerd na het Clásico-weekend?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Zondag was het eindelijk zover: in een razendspannende Spaanse titelstrijd stond de clash tussen Real en Barça op het programma. Voor de Catalanen was het alles-of-niets en tot verbazing van velen werd het alles voor de ploeg van Martino. De titelstrijd is zo weer spannender dan ooit.

Door Caroline Tonnelier

Op basis van de prestaties van de afgelopen weken was Real Madrid voor vele volgers van het Spaanse voetbal de onbetwistbare titelfavoriet. Voetbal zou voetbal echter niet zijn zonder die heerlijke onvoorspelbaarheid ervan en zo ging Barcelona gewoon winnen in Bernabeu en staat Atlético Madrid weer vrolijk op kop in La Liga. Maar wat hebben we nu eigenlijk geleerd na het weekend van El Clásico?

Lionel Messi is terug

Lionel Messi was zondag nog maar eens de man van de match: drie doelpunten en één assist. Twee van zijn treffers kwamen er dan wel vanop de strafschopstip, maar de manier waarop hij onder grote druk met name de tweede elfmeter omzette was zonder meer indrukwekkend. Ook de voorbije matchen toonde de Argentijn dat hij zijn goeie vorm weer te pakken heeft en over hoe moeilijk het is om hem dan af te stoppen kan onder meer Vincent Kompany meespreken. Messi op zijn top is en blijft een ongelooflijke troefkaart in de titelstrijd.

Maar, wat als...? 

Wat als…? Het is een vraag die in het voetbal al te vaak gesteld wordt, maar laten we nog eens zondigen. Al speelde Barcelona gisteren een goede wedstrijd, toch kwamen ook een aantal pijnpunten die de afgelopen weken punten kostten opnieuw naar boven. Want wat als Karim Benzema niet de meerderheid van zijn uitstekende kansen de nek had omgewrongen? Juist, dan hadden we het met zijn allen nog maar eens over de defensieve steken die FC Barcelona liet vallen.

Real Madrid is dan toch niet onklopbaar

Real Madrid wervelde de afgelopen weken binnen en buiten Spanje en had voor de Clásico al niet meer verloren sinds… die vorige Clásico in Camp Nou. De ploeg van Ancelotti werd zo stilaan zo goed als onklopbaar geacht, maar zondag bewees Barcelona dat Real dus toch niet onoverwinnelijk was, al hielp de rode kaart van Sergio Ramos de Catalanen wellicht een handje. Toch was het ook met de aanvoerder op het veld defensief niet altijd overtuigend: op meerdere fases stond Real gewoonweg te slap te verdedigen, met alle gevolgen vandien.

En Atlético Madrid?

Intussen staan Thibaut Courtois en Toby Alderweireld met Atlético Madrid opnieuw op kop van de rangschikking. De colchoneros blijven dus volop meedraaien in de titelstrijd, en dat met nog negen wedstrijden te gaan. Echt vlot ging het nochtans niet voor de mannen van Simeone op het veld van rode lantaarn Betis: pas nadat de verdiblancos met tien verder moesten, slaagde Atlético erin om afstand te nemen. Met name Diego Costa liet zich, niet voor het eerst, opnieuw al te veel meeslepen in een wederzijdse schop- en trekpartij. De fysieke inzet van de ploeg van El Cholo mag dan een troef zijn, het blijft een mes dat aan twee kanten snijdt.

De vraag is ook of de Madrilenen er dit keer wel in slagen hun koppositie vast te houden: de vorige passage van de colchoneros aan de kop van de rangschikking duurde welgeteld één speeldag.  Bovendien heeft Atlético met onder meer verplaatsingen naar Athletic en Barcelona (op de laatste speeldag) op papier het zwaarste programma. Anderzijds verloren Courtois en co nog geen enkele competitiematch tegen de rechtstreekse concurrenten: ook dat zegt veel over het bijzondere seizoen van Atlético.

Dus de vraag blijft: wie wordt kampioen? 

Het minste wat kan gezegd worden, is dat de Spaanse titelstrijd heel wat minder voorspelbaar is dan de voorbije seizoenen. Toch lijkt Real Madrid, ondanks de nederlaag van zondag, nog steeds de topfavoriet te zijn. Zonder de rode kaart voor Ramos of zonder de missers van Benzema hadden we wellicht een andere uitslag gekregen. Terwijl beide teams offensief absoluut top zijn, blijven de defensieve pijnpunten bij Barcelona toch groter dan bij de Koninklijke. Met een minder brede kern, iets minder kwaliteit in de rangen, minder ervaring om met de druk om te gaan en een zwaar programma valt bovendien te vrezen dat Atlético toch net iets zal tekortkomen aan het einde van de rit. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties