Neymar draagt de hoop van heel volk: "Druk? Welke druk?"

Neymar draagt de hoop van heel volk: "Druk? Welke druk?"
Foto: © SC

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Wayne Rooney, Mario Balotelli,... allemaal jongens die de hoop van een natie met zich meedragen. Maar de grootste druk ligt misschien wel op de schouders van de Braziliaanse vedette Neymar. In eigen land moet niemand minder dan hij zijn ploeg naar de finale leiden.

Neymar is de 'golden boy' van de huidige Braziliaanse generatie, zoals elke ploeg er wel één had. Pélé, Garrincha, Zico, Romario, Ronaldo en vele anderen gingen hem voor. Elk van hen veroverde minstens één wereldtitel. En nu het internationale circus neerstrijkt in het thuisland van de technische vaardige jongens, zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Zoals bij elke deelname sinds 1950 is Brazilië één van de kandidaten voor de wereldtitel en een zesde hoofdbekroning is deze keer het doel. Maar daarvoor is er deze keer wel een superprestatie van de speler van Barcelona nodig. En dat is de druk die op de schouders van de 22-jarige knaap rust. Sinds hij (eindelijk) besliste de overstap naar Europa te maken, is zijn faam nog groter geworden in Brazilië.

Ik speel de wereldbeker, in eigen land en als nummer 10. Wat kan ik meer wensen?

Maar Neymar gaat opmerkelijk rustig om met alle commotie rond zijn persoon. In 48 officiële wedstrijden voor Brazilië vond hij 30 keer de weg naar doel. Sinds zijn jeugd droomt hij er al van om het legendarische nummer tien om zijn torso te draperen. "Ik speel nu de wereldbeker, in eigen land en als de nummer tien van mijn ploeg", zei hij onlangs. "Wat kan ik meer wensen?" Antwoord van heel Brazilië: een wereldtitel alstublieft.

"Mensen zeggen dat ik onder druk sta, maar dat is niet waar. Ik ben gelukkig. Ik zie dit niet als druk. Het maakt me trots om zo het veld op te stappen. Iedereen zegt dat een wereldtitel winnen een ongelooflijk gevoel is. Wel, ik sterf van verlangen om dat gevoel te kennen. Ik wil het overal uitschreeuwen: "Wij zijn de kampioenen!"

Om maar te zeggen dat Neymars verwachtingen dezelfde zijn als die van de rest van zijn volk. "Sinds ik dertien was heeft de media geschreeuwd dat ik de nieuwe Robinho ben. Maar dat maakt me niet uit. Ik doe de dingen altijd op mijn manier. Als je me niet zegt dat ik Neymar ben en dat ik voor Barcelona en Brazilië speel, vergeet ik dat zelfs. Ik voel nergens druk om."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties