Dirk 'de man van staal' Kuyt: "Ik wou zelf al op linksachter spelen"

Dirk 'de man van staal' Kuyt: "Ik wou zelf al op linksachter spelen"
Foto: © SC

34 jaar, als aanvaller jarenlang het mooie weer gemaakt bij Liverpool, Utrecht, Feyenoord, Fenerbahçe en Oranje en dan in je 99ste interland ineens als... linksachter opgesteld worden. Je moet het maar verteren. Enkel de man van staal kan zoiets tot een goed eind brengen. Of in dit geval Dirk Kuyt.

Johan Walckiers in Sao Paulo

Superman had een telefoonhokje om zich te herkleden, Kuyt zijn teritorium van de afgelopen zestien jaar: de vestiaires van praktisch elk stadion dat de wereld rijk is. 30 augustus 1998 maakte Kuyt zijn debuut met Utrecht tegen SC Cambuur-Leeuwaarden. Twintig dagen later maakte hij zijn eerste goal tegen Fortuna Sittard, maar niemand die toen vermoedde dat het 18-jarige knaapje een internationale carrière zou uitbouwen waar 99 procent van de voetballers jaloers op is.

100 dit toernooi? Hopelijk

Jarenlang  scoorde hij bij Liverpool aan de lopende band tot hij even terugkeerde naar de Eredivisie om dan terug zijn geluk in het buitenland te gaan zoeken. Het Turkse Fenerbahçe deze keer. Waar hij reeds uitgroeide tot cultheld. Maar op zijn 34ste is Kuyt ook nog steeds international. Normaal gezien als bankzitter, maar Louis van Gaal gaat hem zijn honderd interlands gunnen. Maandag speelde hij zijn 99ste... op de linksachter.

"Ik speelde zelf al met het idee dat ik in de nieuwe tactiek op die positie wel uit de voeten zou kunnen", zei hij na de gewonnen match tegen de Chilenen. "Ik wou hem dat ook zeggen, maar hij was me voor. Van Gaal is gewoon top. Die voelt zulke dingen aan. Op training heb ik in de onderlinge partijtjes veel op die positie gespeeld en het beviel me wel."

Van Gaal ziet het allemaal

Het toont aan wat voor man hij is: alles voor het voetbal. Op 34 jaar is hij niet te benauwd zijn truitje nat te maken en door te gaan tot hij met krampen op de grond lag. Zijn ploegmaats keken vol bewondering toe. "Het was een zware match", zei Arjen Robben. "Zelfs de man van staal werd geveld door krampen. Wie? De enige man van staal die ik ken, is Dirk Kuyt."

"Dit smaakt ook naar meer. Als de bondscoach me nodig heeft, wil ik daar spelen. Het beviel me", aldus de man die net zijn 99ste cap had verdiend. "Of die 100 er dit toernooi zullen komen? Ik hoop het, maar dat is aan de bondscoach. Die stelt altijd de beste ploeg op voor de tegenstander die we tegenover ons krijgen. Van Gaal ziet het gewoon allemaal."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties