Analyse Genieten van Gibraltar

Genieten van Gibraltar
Foto: © photonews

In het zuiden van Portugal staat straks een topduel op het programma. Omstreeks 20.45 uur begint Gibraltar daar aan zijn eerste EK-kwalificatiecampagne ooit. Tegenstander van match 1 is Polen. Maar wie zijn die mannen van Gibraltar eigenlijk?

Door Aernout Van Lindt

Het ontstaan

Gibraltar kreeg vorig jaar toestemming van de UEFA om mee te doen aan de EK-kwalificatiewedstrijden. Voorlopig is het land nog geen FIFA-lid, dus deelname aan de WK-kwalificatie voor het WK in Rusland 2018 is vooralsnog uitgesloten.

Met 30.000 inwoners is Gibraltar hoegenaamd het kleinste voetballand in Europa. Nog kleiner qua populatie dan pakweg San Marino, waar ook lange tijd vooral bakkers, loodgieters en slagers de dienst uitmaakten.

De spelers

Vandaag beginnen volgende spelers tegen Polen: Brian en Jordan Perez, Joseph en Roy Chipolina, Kyle, Lee en Ryan Casciaro. Zij spelen alle 7 bij de Red Imps uit Lincoln, in de eigen competitie. Bado speelt ook in de eigen competitie, bij Lynx FC.

Toch zijn er ook drie spelers die de kost verdienen in het buitenland: Artell speelt bij Bala Town (Wales), Wisemann bij Preston North End (Engelse 3e klasse) en Walker bij Bnei Yehuda in Israël.

De voorbereiding

In de voorbereiding op de EK-kwalificatiecampagne speelde Gibraltar al vier oefenwedstrijden, allen tegen kleinere ploegen in Europa. Een onverdeeld succes werd het niet, maar met 5 op 15 mogen ze eigenlijk ook niet klagen.

Tegen de Far Oer werd met 1-4 verloren, tegen Estland pakte het 1 op 6 (0-2 verlies en 1-1 gelijkspel) en in juni werd voor het eerst gewonnen: 1-0 tegen Malta. Geen geweldige adelbrieven vooralsnog, maar elk 'land' moet ergens beginnen op de weg naar de top. Het onofficiële debuut werd gemaakt tegen Slovakije: 0-0.

De tegenstand

Eerste tegenstander op weg naar het EK 2016 in Frankrijk is Polen. Met ook nog Duitsland, Schotland, Ierland en Georgië in de groep lijkt kwalficatie voor het EK binnen twee jaar quasi uitgesloten.

Kan de nieuwkomer een of meerdere keren stunten? Puntengewin moet het vooral zoeken tegen de Georgiërs, tegen alle andere tegenstanders zou punten rapen een heuse stunt zijn.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties