Gent kroop met fris voetbal uit de woestijn, maar scoren blijft probleem

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 2 reacties
Gent kroop met fris voetbal uit de woestijn, maar scoren blijft probleem
Foto: © Photonews

Het seizoen is halfweg. Hoog tijd dus voor een tussentijdse balans. We kijken terug naar onze prognose voor het seizoen en analyseren de kansen voor de tweede seizoenshelft met Eddy Snelders. Vandaag duiken we de top-vier in en we beginnen bij AA Gent.

Door Sander De Graeve

Huidige plek: 4e Prognose: 3e

Na twee seizoenen in de woestijn van play-off II kreeg Hein Vanhaezebrouck de opdracht om de Buffalo's opnieuw naar de hogere regionen te stuwen. Wij waren voor het seizoen er van overtuigd dat het zou lukken en posteerden AA Gent op plek vier. Even leek het team beter te kunnen doen, maar op een gedeelde derde plek sloot het de heenronde af.

Hein trok van het begin een duidelijke lijn. Wie niet volgen wou, werd de deur gewezen. De problematische kleedkamer werd opgekuist en neuzen werden in dezelfde richting gezet. De bende kliekjes van vorig seizoen werd één stevig blok, gekneed door Hein Vanhaezebrouck.

Het werkte, afgezien van de 0-0 in en tegen Cercle, wonderwel. AA Gent nestelde zich meteen bovenaan en speelde weken aan een stuk rechtstreekse duels voor de tweede plaats. Voor de interlandperiode lag tegen Anderlecht zelfs de leidersplaats in de balans. De Brusselaars kwamen koelbloediger voor de dag en Gent zakte naar plek vier. 

Top: La Gantoise, ça joue!

Wie in de Ghelamco Arena of op verplaatsing dit AA Gent aan het werk ziet, zal zich zelden of nooit vervelen. Vanhaezebrouck kiest voor een snelle, aanvallende speelstijl die perfect aansluit bij de kwaliteiten van jongens als Milicevic, Dejaegere, Raman en Foket. Tegen Anderlecht vreesden we even voor de avond van Vanden Borre. Tegenover Raman had hij het heel moeilijk in het begin.

Ondanks de vele blessures die Gent al kende staat ook steeds een hecht blok op het veld. Met vijftien goals tegen moest enkel Ryan zich minder vaak omdraaien dan Matz Sels. Hein legde er in de voorbereiding verder stevig de pees op, waardoor dit Gent na 80 minuten doorgaans nog steeds zo fris als een hoentje zit.

Flop: Goals, goals, goals

"Ze spelen zo goed, mijnheer, maar ze kunnen geen goal maken, mijnheer", het is tegenwoordig de klacht die we het vaakst horen van de Gent-supporter. Ondanks de veel kansen staat het vizier zelden of nooit op scherp. De 4-1 tegen Waasland-Beveren was een uitzondering op de regel, maar tegen onder meer Anderlecht en Charleroi zat er veel en veel meer in.

Een lichtpunt op dat gebied is Laurent Depoitre. 'De Pwaat', zoals de supporters hem noemen, zit al aan zeven goals dit seizoen en is steevast in de bovenste regionen van de topschuttersranking te vinden. Hij zet zo alle criticasters van voor het seizoen een stevige neus.

De mening van ... Laurent Depoitre

"We zijn redelijk tevreden. We zitten dichtbij de top van het klassement en we bewezen al dat er veel kwaliteit in onze kern zit. Daarbovenop hebben we een goeie groep", aldus de aanvalsleider van de Buffalo's.

Toch is Depoitre niet helemaal tevreden. "We moesten toch een aantal punten meer hebben op dit moment. Er zijn redelijk wat wedstrijden waarin we meer verdienden, maar waar de efficiëntie ons in de steek liet. Daar moeten we aan werken en dan kunnen we meestrijden met de top."

De kijk van Eddy Snelders

"AA Gent is de ploeg die de meeste progressie heeft gemaakt in vergelijking met vorig jaar. De verdienste van Hein Vanhaezebrouck is dat hij de vergiftigde kleedkamer snel heeft opgekuist. Ze hebben dit jaar al voetbal laten zien dat top 6 waardig was. Ze zijn goed op weg voor een Europees ticket, meedoen voor de titel nog niet."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties