Praet versus Vazquez, wat leert het laatste decennium ons?

Diederik Geypen
Diederik Geypen
| 55 reacties
Praet versus Vazquez, wat leert het laatste decennium ons?
Foto: © SC

Het lijkt stilaan duidelijk dat Dennis Praet en Victor Vazquez vanavond onder elkaar uitvechten wie met de 61ste Gouden Schoen aan de haal gaat. Welke factoren spelen in wiens kaart? Voetbalkrant.com wierp een blik op de afgelopen tien edities.

Belgisch versus buitenlands

De afgelopen tien jaar ging de Gouden Schoen slechts vier maal naar een landgenoot. Thorgan Hazard, Axel Witsel, Steven Defour en Vincent Kompany houden de Belgische eer hoog. Zes keer ging een buitenlander met de trofee aan de haal. De Spanjaard Vazquez is wat dat betreft in het voordeel.

Jong versus oud

De leeftijd tussen Praet (20) en Vazquez (27) is een volgend wezenlijk verschil. Sinds 2004 ging de Gouden Schoen zes keer in de richting van een speler jonger dan 25. Vier keer was de categorie ouder dan 25 aan het feest. Een vaststelling waar de paars-witte nummer 10 zich aan kan optrekken.

Anderlecht versus Club

"Het is niet omdat Praet kampioen werd, dat hij daarom ook de Gouden Schoen verdient", vertelde ex-laureaat Philippe Albert (1992) vorige week nog bij Voetbalkrant.com. (lees meer)

Toch speelden de teamprestaties in het verleden meer dan eens mee. Blauw-zwart, dat al tien jaar wacht op een nieuwe landstitel, leverde met Timmy Simons in 2002 voor het laatst een winnaar van de trofee af.

Dan doet de rivaal uit Brussel het beter. De voorbije tien jaar had de Belgische recordkampioen maar liefst vijf keer de Gouden Schoen in zijn rangen rondlopen.

Wie wint de Gouden Schoen?

31%
44%
8%
14%
2%
0%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties