Gewikt en gewogen: Manchester City als Europese topclub

Tom Stroobants
| 2 reacties
Gewikt en gewogen: Manchester City als Europese topclub
Foto: Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Manchester City zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen prijs winnen. In 2008 werd de club overgenomen door de Abu Dhabi United Group. Sindsdien werd er maar liefst meer dan één miljard euro uitgegeven aan inkomende transfers. Maar wat leverde dat al op?

Door het verlies van maandagavond op het veld van Crystal Palace, lijkt de titel voor Manchester City verder weg dan ooit. Met nog zeven wedstrijden voor de boeg, volgt het op negen punten van Chelsea, dat nog een match tegoed heeft. Zo zal het dit jaar dus geen enkele prijs in de wacht slepen.

Een grote teleurstelling voor een van de rijkste clubs ter wereld. Sinds 2008 vloeien de oliedollars rijkelijk in het blauwe gedeelte van Manchester. Jaarlijks werd er gemiddeld 143.610.549 euro geïnvesteerd in nieuwe spelers.

Robinho, Tévez, Balotelli, David Silva, Jesus Navas, Agüero, Nasri, de gebroeders Touré,… Het rijtje toppers is eindeloos. De duurste aankoop is misschien wel een verrassende naam. Afgelopen zomer kwam ex-Standardspeler Mangala over van FC Porto, voor zo’n 55 miljoen euro.

Maar wat leverden al die grote investeringen tot nog toe op? Laten we de prestaties van Manchester City er eens bijhalen sinds het mee op het lijstje van rijkste clubs ter wereld staat. In het eerste jaar na de overname strandde City op de vijfde plaats. Trainer Hughes werd bedankt voor bewezen diensten, Mancini was zijn opvolger.

Twee jaar later pakte hij zijn eerste prijs: voor het eerst in meer dan 30 jaar mocht City nog eens een finale spelen. Het versloeg Stoke City dankzij een doelpunt van Yaya Touré. De eerste trofee sinds 1976. Dat jaar eindigde de ploeg van Kompany derde, waardoor het zich voor de eerste keer sinds 1968 plaatste voor het kampioenenbal.

Maar die Champions League zou nooit een succes worden. Twee jaar op rij geraakte City niet verder dan de groepsfase. Vorig seizoen en dit seizoen lukte dat wel, maar botste het telkens op Barcelona in de 1/16de finale.

In de eigen Premier League ging het dan toch beter. In 2012 werd in een van de spannendste ontknopingen van een competitie ooit, de titel binnengehaald. Aguëro zorgde met een laat doelpunt voor de verlossing. City was nog maar de vijfde ploeg die de Premier League won sinds het opstarten ervan in 1992.

Mancini kon dezelfde prestatie niet neerzetten in het daaropvolgende seizoen, en dus werd hij vervangen door Pellegrini. In 2014 leidde hij de ploeg naar nieuwe successen: zowel de Premier League als de League Cup mochten mee naar Manchester.

Twee titels, één FA Cup, één League Cup en twee 1/16e finales van de Champions League. Als we de investeringen die de afgelopen zeven jaar gedaan zijn bekijken, dan is het palmares toch wat te mager. In eigen land behaalde City wel enkele successen, maar Europees flopt het elke keer opnieuw. Oliedollars, het is niet alles…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties