Hernan Losada laat zijn licht schijnen over PO1: "Daar verloor Gent een gouden punt"

Hernan Losada laat zijn licht schijnen over PO1: "Daar verloor Gent een gouden punt"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vanaf vandaag kan u bij ons elke week terecht voor messcherpe analyses van alle wedstrijden in België. Onze kersverse huisanalist, Hernan Losada, ex-speler van Anderlecht en Beerschot, zal voor u alles haarfijn uit de doeken doen. Daarnaast zal hij vanop de wedstrijden zelf zijn opinie overmaken.

Losada, altijd een stijlvolle speler geweest, zit momenteel zonder club, maar wil zijn tijd nuttig besteden. "Ik heb het gevoel dat ik nog 2-3 jaar kan spelen", zegt hij. "Maar ondertussen zit ik boordevol ideeën die ik vanuit het standpunt van een speler aan de mensen wil vertellen." Een eerste kennismaking met een blik op de wedstrijden in PO1 van dit weekend...

Hernan, je zag Standard-Anderlecht. Een dreun die paars-wit daar kreeg... Wat viel je op?

"Wat me het meeste verraste waren de teams binnen het team van Standard. Trebel en Enoh en De Camargo en Ezekiel vinden elkaar blindelings. Als ze spelen zoals tegen Anderlecht zijn de Rouches ineens een heel pak sterker."

Dit Standard is zowaar mede titelfavoriet...

"En dan moet je opmerken dat ze als enige eigenlijk echt tegen de play-offs zijn, maar nu gaan ze er toch van profiteren. Ik zie verschillende redenen waarom ze er nu ineens staan."

"Door blessures hebben dezelfde spelers nooit veel moeten spelen. Ze speelden niet in Europa en het is dus geen team dat vermoeid is. Samen met Gent hebben ze het voordeel dat ze relatief fris aan de play-offs konden beginnen."

Bij Standard renderen de teams in het team

Wat merkte je nog op die eerste twee speeldagen?

"Dat de thuisploegen zes keer wonnen. De ploeg die uit het verschil kan maken, zal er dus dichtbij zijn. Daarom dat ik Gent niet goed begreep. Ze hadden een punt in handen, maar duwden toch door voor de winst. In de afrekening kan dat ene punt in Charleroi veel verschil maken. Dat kon een gouden punt zijn."

Vanhaezebrouck dacht te offensief?

"Ja, op dat moment wel. Hij legt ook de nadruk op de organisatie, maar denkt toch vooral offensief. Wat soms wel goed is, maar niet altijd."

Anderlecht dan. Daar zit het nog niet goed?

"Ik denk dat de druk meespeelt, maar Hasi moet nu niet gaan experimenteren. Hij moet focussen op de sterktes van zijn ploeg en de jongens op hun beste plaats zetten. Hij moet niet denken aan de snelheid van Ezekiel opvangen of die van Kebano. Hij moet denken hoe zijn ploeg het beste speelt."

"Hoe hij vorig seizoen play-off 1 won, zou hem het vertrouwen moeten geven dat hij nu nodig heeft. Toen zette hij Kouyate op het middenveld en dat was dé beslissing! Hij moet nu defensief niet gaan experimenteren. Offensief misschien wel, zoals dat van Anderlecht verwacht wordt."

Als Brugge wint, komen ze zondag met hetzelfde gevoel als in de bekerfinale aan de aftrap tegen Anderlecht

Ze spelen tegen Brugge dit weekend, dat vanavond nog tegen Dnipro speelt. Gaat dat een rol spelen?

"Ja, maar niet alleen qua vermoeidheid. Veel zal afhangen van het resultaat. Als Brugge vanavond wint, komen ze met hetzelfde gevoel aan de start als in de bekerfinale na de winst tegen Besiktas: onoverwinnelijk."

"Daarbij, als speler kan ik je zeggen: er is geen betere training dan een wedstrijd. Als je fysiek in orde bent, ben je op je sterkst als je om de drie-vier dagen een match speelt, zoals Club al een heel seizoen doet."

Wie vind jij de beste trainer in eerste?

"Preud'homme en Vanhaezebrouck samen. Qua tactiek en motivatie kunnen zij dat het beste overbrengen op hun spelers. Ze weten hoe ze met een groep moeten omgaan. Maar ook chapeau voor Mazzu en Vanderhaeghe. Zij wisten hun filosofie over te brengen op een groep die kwalitatief veel minder sterk is."

De beste coach? Vanhaezebrouck en MPH

Zou het voor jou een verrassing zijn als Charleroi of Kortrijk in de topdrie eindigt?

"Ja, dat zou ik een verrassing vinden. Vooral omdat de concurrentie binnen hun ploegen veel minder is. Maar natuurlijk spelen ze zonder druk. Alles mag, niks moet."

Wat denk je dat er dit weekend gaat gebeuren?

"Hmmm... Moeilijk te voorspellen, maar volgens mij gaan zowel Gent als Anderlecht punten gaan rapen op verplaatsing."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties