Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Forestiersstadion
KV Mechelen wint na een spannende wedstrijd
Bart Hermans

Wie aan een hartkwaal lijdt, kan maar beter de wedstrijden van KV Mechelen mijden. Net als vorige speeldag de partij tegen Turnhout ontpopte het treffen met Zuid-West vrijdagavond zich tot een thriller van formaat. Ook nu boog Malinwa een 0-1-achterstand om in een overwinning. Kracht en conditie gaven de doorslag.

Geoffrey Peytier zette na zeven minuten zijn hoofd tegen een hoekschop van Steven Ribus en tekende zo voor de eerste grote kans van de wedstrijd. Thuisdoelman Dimitri Verhulst reageerde echter gevat op de kopbal. KV trok meteen het laken naar zich toe, al resulteerde dat niet in een resem aan kansen. Op het kwartier tikte Simon Valgaerts de bal door naar Patrick Goots, die het leder op zijn beurt voor doel zwiepte, maar daar was niemand gevolgd. Tussendoor waagden voor de thuisploeg eerst Thomas Troch en vervolgens Marcos Lucas hun kans, maar hun schoten draaiden beide naast. Na drieëntwintig minuten spelen haalde Jan Verlinden loeihard uit vanuit de tweede lijn, maar ook zijn pegel zoefde naast. Even later belandde een vrije schop van Ribus bij Yve Thijs, die de bal over het doel van Verhulst joeg. Een schotje van Bert Dhont uit de tweede lijn niet te na gesproken, was het vervolgens wachten tot de achtendertigste minuut op een rijpe kans. Ribus en luttele seconden later Valgaerts konden afdrukken in de zone van de waarheid, maar beider schot werd gekraakt. Uit de corner die daarop volgde, puurde Malinwa een goed geplaatste kopbal die echter in extremis van de lijn geveegd werd.

KV Mechelen speelde een behoorlijke eerste helft waarin het vergat om de kansen af te maken. Zuid-West probeerde wel af en toe om eruit te komen, maar miste het elan om de Mechelse defensie te verontrusten.

Na de koffie kwam daar echter plots Farid Bihhi: als een duiveltje uit een doosje verscheen hij en prikte na amper vijf minuten spelen in de tweede periode de 1-0 op het bord. Het werd de Mechelse aanhang –talrijk opgekomen- terstond wazig voor de ogen, en knarsetandend werden de titelambities voor de zoveelste keer dit seizoen opgeborgen. KV trok in de aanval, maar een bal van Thijs zeilde naast. Diezelfde Thijs was even daarvoor trouwens afgevlagd voor buitenspel op een bal van Ribus. De stadionklok wees zevenenvijftig minuten aan toen Dhont, alweer bijzonder aardig aan het voetballen, een nieuwe aanval opzette vanuit het middenveld. De bal belandde via enkele tussenstations bij Goots, die doortikte naar Semih Osman Serbest. De centrale verdediger aarzelde niet en bracht de stand in evenwicht. De hoop op een Turnhoutscenario laaide op. Dhont dribbelde zich knap vrij en zette voor, maar Valgaerts miste zijn schot volledig. Met nog goed een kwartier te spelen wisselde Zivica Kanacki Valgaerts voor Patrick Kanene. Een lucide vervanging, zou al snel blijken. Nadat KV-goalie Tom Verelst eerst nog attent had moeten reageren op een verraderlijk botsende bal van Naïm Amai, toonde Kanene een glimp van zijn klasse. Subliem veroverde hij de bal op links en legde aan. In eerste instantie was er doelman Verhulst om het gevaar onschadelijk te maken, maar Thijs was goed gevolgd en legde de 1-2 binnen. Dient het gezegd dat het Mechelse supportersvak het delirium nabij was? Wat volgde was nog een kwartiertje beverig naar de klok kijken. Zuid-West ging nog op zoek naar een late gelijkmaker, maar slaagde er niet in uitgespeelde kansen te creëren. Ook voor Malinwa zat er geen doelpunt meer in.

Een 1-2-overwinning dus voor KV Mechelen, dat de drie punten absoluut niet gestolen heeft. Het was geen wedstrijd voor liefhebbers van oogstrelend, technisch voetbal, wel een fel bevochten match waarin Malinwa volop haar conditionele sterkte uitspeelde, meer kracht etaleerde dan de tegenstander en van een gedegen mentale weerbaarheid getuigde.

Het wordt nog spannend bovenaan in derde A, de reeks van de bizarre bokkensprongen.