Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Oscar Vankesbeeckstadion
Racing Mechelen en Maldegem delen punten
Rita De Meyer

In een partij waarin vooral in de eerste helft slappe koffie werd geserveerd, slaagde zwart beest Maldegem erin om een punt mee naar huis te nemen. De matige wedstrijd werd afgesloten met 1-1. Te weinig voor Racing Mechelen, dat pas in de tweede helft aan voetballen dacht en het seizoen begint met 6 op 15.

Over het verloop van de eerste helft kunnen we kort zijn. Racing startte de partij met Depree naast Janssens in het hart van de defensie. Goevaerts en Nechelput, beiden vorige week nog in de basis, moesten tevreden zijn met een plaatsje op de bank. Maldegem paste dezelfde taktiek toe als Diegem: kort op de bal en op tijd de fout maken. Na vier minuten werd zo’n “professionele fout” op Henk Vos onbestraft gelaten, de ref liet doorspelen en floot wel een overtreding aan de rand van de zestien voor Maldegem.

Die vrije trap werd mooi voorbij de muur en voorbij Mampaey in doel gedeponeerd. 0-1 en de wedstrijd was nog niet begonnen. Racing reageerde met de gevaarlijkste actie van de eerste helft: vrije trap Vos, die door Depree tegen het doelkader werd gekopt. Nadien kon Racing het tempo niet hoog genoeg houden om het verdedigende Maldegem in de problemen te brengen. De flanken werden niet gebruikt en enkel in het laatste kwartier kwam er een beetje dreiging met een schotje van Filston (in de handen van de doelman) en een vrije trap van Vos (hoog over), maar veel gevaar leverde dit niet op. Maldegem antwoordde met een vrije trap (Mampaey redde) en een kopbal (naast). We zagen een eerste helft om snel te vergeten.

Na de rust probeerde Racing Mechelen in de tweede helft het tempo omhoog te jagen. Ondertussen bleef de scheids, die regelmatig zijn lijnrechters moest overrulen, kwistig met geel strooien. Maldegem teerde op de counter en moest stilaan achteruit. De groenwitte dreiging kwam er in eerste instantie met schotjes uit de tweede lijn van de ingevallen Nechelput (naast) en Deraeve (over). In de 70ste minuut was het eindelijk raak. Janssens gooide de bal in de zestien, die werd doorgekopt en plots verscheen Mbemba alleen voor de doelman. Die joeg de bal in het dak van het doel en bracht hierdoor Racing op gelijke hoogte.

Dit joeg het enthousiasme zowel op en rond het veld de hoogte in. Racing drukte door en kreeg de ene hoekschop na de andere. Vos lanceerde Nechelput, die recht op doel leek af te gaan, maar uiteindelijk zag hij zijn schot nog afgeblokt worden door een teruggekomen verdediger. De flanken werden nu meer gebruikt en de ingevallen Mensah liet zich op links aangenaam opmerken. In de 80ste minuut een huizenhoge kans die misschien typerend was voor de wedstrijd: de bal werd ontzet uit de zestien in de voet van twee aanstormende Racingers, maar ze liepen elkaar voor de voeten en weg kans. Maldegem kon op de tegenaanval net niet scoren. In de laatste tien minuten redde doelman Braeckman nog twee keer de meubelen voor Maldegem, waardoor de Oostvlamingen hun vooraf beoogde punt mee konden nemen.