Competitie: Beker van Belgiƫ
Speeldag: Ronde 4
Stadion: Stade du Tivoli
Tongeren bekert verder na spektakelmatch

Gisteren stonden er in Tamines met RACS Couillet en KSK Tongeren HM twee derde klassers tegenover elkaar in de vierde ronde van de Beker van België. De wedstrijd werd hier afgewerkt omdat Couillet pas vanaf september kan beschikken over Tivoli (La Louvière), waar het vanaf dit seizoen zijn thuiswedstrijden zal afwerken. In een ware spektakelmatch toonden de Limburgers zich uiteindelijk het koelbloedigste bij het nemen van strafschoppen. Tongeren had vlak voor de wedstrijd tegenslag door het uitvallen van Basiakos in de opwarming. Trainer Reenaers moest ook al Morhaye, Van der Elst en Vanbeuren missen.

De bezoekers namen onmiddelijk de wedstrijd in handen. Al snel opende Tongeren de score. In de elfde minuut rondde Jongen met een knappe volley een mooie aanval af na een voorzet van Tibari. De thuisploeg was aangeslagen. De verdediging gaf geen zekere indruk en tien minuten na het openingsdoelpunt konden de Eburonen opnieuw aan het feest. Jongen glipte door de buitenspelval na een diepe bal van Weerts. De Nederlander twijfelde niet en schoot zijn tweede van de middag binnen. Op het halfuur deed de thuisploeg dan toch iets terug. Ghislain knalde een een voorzet vanop links staalhard tegen de lat. Dit was het signaal voor de thuisploeg om de wedstrijd in handen te nemen. Kort voor rust kwam Couillet zelfs opnieuw in de wedstrijd. Na een snelle tegenaanval schoot Curia de aansluitingstreffer simpel binnen.

Na rust zagen we een heel andere thuisploeg. Couillet bracht er met Belha een extra spits in en dit verhoogde de druk op het Tongerse doel. Toch was de eerste grote kans voor Tongeren. Doelman Bourdon loste een schot van de sterk spelende Verheyen, de rebound werd door Tibari van dichtbij over geschoten. Niet veel later was het aan de andere kant wel raak. Het was opnieuw Curia die profiteerde van balverlies van de bezoekers. In de 65ste minuut kwam de thuisploeg op voorsprong. Het had hier wel de hulp voor nodig van de scheids- en grensrechter die een overduidelijke fout op Weerts niet bestraften. De verdediger wou een diepe bal rustig terug spelen op doelman Franssen, maar werd net op dat moment op de hak getrapt door Chaveira. De aanvaller kwam hierdoor plots oog in oog te staan met de Tongerse doelman en faalde niet: 3-2. Tongeren leek knock-out, de thuisploeg had de wedstrijd in handen en bovendien begon het scheidsrechterlijke trio steeds meer ergernis op te wekken bij de Tongenaren. In extremis werd het dan toch nog gelijk. Een corner werd door Tibari aan de tweede paal binnen gekopt.

In de verlengingen kantelde de wedstrijd opnieuw. De bezoekers trokken zich op aan de late gelijkmaker en kwamen zelfs opnieuw op voorsprong via Verheyen. De wedstrijd leek uit te lopen op een Tongerse overwinning tot Chebaiki de bordjes vijf minuten voor tijd opnieuw in evenwicht bracht. Strafschoppen waren uiteindelijk het logische gevolg van deze echte cupmatch. Hierin toonden de Limburgers zich uiteindelijk het koelbloedigste. Couillet miste twee strafschoppen terwijl Tongeren geen enkele keer faalde vanop de stip.

Tongeren HM neemt het in de vijfde ronde thuis op tegen KVSK United. Het is nog niet zeker waar de wedstrijd zal worden afgewerkt. Er zijn werken bezig in het Tongerse stadion 'Op de Keiberg' en de kans is klein dat deze tegen zondag afgerond zijn. Een andere mogelijkheid is het plein van Millen, maar de kans is eveneens klein dat dit veld zal voldoen aan de veiligheidsmaatregelen. Een andere mogelijkheid voor Tongeren is om het thuisvoordeel te verkopen en de wedstrijd in Lommel af te werken.