KAA Gent - KV Mechelen

"De Heizel overvallen en Europa in": KV Mechelen schrijft geschiedenis in intense bekerfinale na nagelbijter tegen Gent

Aernout Van Lindt Sander De Graeve Alexandre Fiammetti
Aernout Van Lindt, Sander De Graeve en Alexandre Fiammetti vanuit Het Koning Boudewijnstadion
| 0 reacties
"De Heizel overvallen en Europa in": KV Mechelen schrijft geschiedenis in intense bekerfinale na nagelbijter tegen Gent
Foto: © photonews

Een team uit tweede klasse dat de Beker wint? Dat was al sinds 1956 niet meer gebeurd en dus hing er geschiedenis in de lucht. Tussen alles wat met 'Propere Handen' te maken heeft in, wilden de Kakkers - net als de Buffalo's - erg graag nog eens Europa in. Aan motivatie geen gebrek.

Op 1 mei en midden in de play-offs werd de bekerfinale gespeeld. Voor KV Mechelen had dat door de titel in 1B tot gevolg dat ze 46 dagen geen enkele wedstrijd met inzet hadden gespeeld, al waren ze vooraf noch bij Malinwa noch bij de Buffalo's zeker of dat nu een voordeel dan wel een nadeel was.

Jess Thorup moest Chakvetadze missen met een blessure, terwijl Yaremchuk geschorst was voor de bekerfinale. En dus was het afwachten hoe de coach het voorin ging oplossen. Uiteindelijk werd Kvilitaia in de punt uitgespeeld, mat Sorloth, David en Dompé rond zich. Kapitein Asare raakte fit.

Met Asare en De Camargo

Bij Malinwa geen Kaya (geschorst), maar De Camargo was wel fitgeraakt. Engvall zat op de bank, De Witte en Van Damme stonden samen op het middenveld en moesten Malinwa aan een tweede beker in de geschiedenis proberen te helpen - Gent stond al op drie eenheden en ging op zoek naar een vierde.

De lentezon was op post, de supporters van beide ploegen maakten er voor de wedstrijd al een topsfeertje van en in een aantrekkelijke wedstrijd gingen de kansen op en af. Verrips liet zich in de eerste helft een drietal keren zien met een prima redding, aan de overkant duwde Kaminski een vrije trap van Storm tegen de paal.

De ref had dat echter niet gezien en gaf een doeltrap, waarna aan de overkant een minuutje later Dompé na wat geharrewar de 1-0 tegen de netten trapte: ook de VAR was machteloos. Malinwa was echter niet aangeslagen en een gretige Storm maakte vijf minuten later alweer de gelijkmaker.

De club zal zegepralen, de club van geel en rood

Na de pauze wilde Gent het heft in handen nemen, maar het liep op een kopbaldoelpunt van Mera na een vrije trap. Mechelen op een halfuur van het bekerdelirium, de Buffalo's gingen steeds harder doordrukken en onder impuls van invallers Bezus en Dejaegere werd er heuse powerplay georganiseerd.

Odjidja en Bezus vonden Verrips op hun weg, aan de overkant kon Matthys het op een zeldzaam omschakelingsmoment ook niet afmaken. Pompen, maar niet verzuipen werd het voor de kampioen uit 1B, dat zo een unieke dubbel weet te realiseren. Of het een feestnacht wordt in Mechelen?

Goals

1
2

Balbezit

60
40

Aanvallen

63
46

Gevaarlijke aanvallen

51
26

Schoten op doel

8
3

Schoten naast/over doel

9
7

Geblokkeerde schoten

0
1

Schoten op doelkader

0
1

Hoekschoppen

8
3

Buitenspel

2
1

Fouten

17
12

Vrije trappen

13
19

Doeltrappen

9
9

Inworpen

27
21
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws