staStandard
andAnderlecht
Datum: 06/04/2012 20:30
Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Clasico lost verwachtingen niet helemaal in
Clasico lost verwachtingen niet helemaal in
Foto: © SC

In een match met veel vechtlust, maar weinig goed voetbal hebben Anderlecht en Standard het op een scoreloos gelijkspel gehouden. Beide teams leken te veel met de daver op het lijf te spelen om er een goede partij van te maken, maar dat werd goedgemaakt door de spanning.

Tomas Taecke en Johan Walckiers in Luik

Net voor de aftrap op Sclessin moest Ariël Jacobs al ingrijpen. Olivier Deschacht had blijkbaar last van een blessure en moest naar de kant. Net als zijn broer eerder maakte Jordan Lukaku dus zijn debuut als basisspeler op het veld van Standard.

Weinig kansen

De Hel kolkte en Standard begon onder impuls van een laaiend enthousiast thuispubliek het best aan de wedstrijd, met vlot combinatievoetbal, maar wel slechts één kans na een kopballetje van Kanu. Gaandeweg kon Anderlecht het evenwicht herstellen en werd het een leuke, snel op en af gaande, wedstrijd. Anderlecht raakte er de eerste twintig minuten ook één keer door na een schot van Suarez, maar in de herneming werd Kljestan onterecht afgevlagd voor buitenspel.

Weinig kansen, maar de spanning in de wedstrijd maakte veel goed. Er werd geknokt voor elke morzel grond en dat leverde enkele deftige overtredingen op. Gonzalez testte wel nog eens de vuisten van Proto en Batshuayi trapte na een goeie counter hoog over in plaats van aan de mee opgerukte Goreux mee te geven. Het was vrijwel het enige gevaar dat we nog zagen in die eerste helft.

Misverstanden bij Anderlecht

De tweede helft leek de stress toe te slagen bij de twee ploegen. Wat er ook van zij: enige vlotte combinatie was eerder uitzondering dan regel. Bij Anderlecht was van de geroemde aanval weinig te bekennen. Naast Jovanovic - al even op zoek naar de beste vorm - kende nu ook Suarez een mindere dag.

Achteraan hielden de Brusselaars de deur wel goed gesloten, want zowel Batshuayi als Tchité hadden amper kansen. Het spelbeeld werd er niet beter op toen Joeri Vandevelde besliste om slag om slinger het spel stil te leggen. Het was Goreux die met een hard schot op Proto het vuur weer in de pan deed slagen. Pocognoli probeerde het even later na een misverstand van Lukaku nog eens. En ook Biglia liet zich de bal afsnoepen door Buyens, die naast besloot.

Opstootjes

De gemoederen begonnen hoger op te lopen naarmate het einde naderde. Pocognoli en Mbokani hadden een opstootje en ook bij de anderen leken de potjes op overkoken te staan. Suarez profiteerde er van om één keer door de verdediging te glippen, maar twijfelde te lang om Bolat te kloppen. En ook Gakpé kon Proto nog eens aan het werk zetten.

Daar bleef het echter bij. Standard en Anderlecht schieten niet veel op met een gelijkspel. Anderlecht kan zondag Club Brugge zelfs de nieuwe leider zien worden bij winst van blauw-zwart op het veld van Kortrijk.

Herbeleef Standard - Anderlecht

Vooraf