Speeldag: Speeldag 18
Stadion: Ostseestadion
Bayern met de hakken over de sloot
Nico Wieme

Bayern München heeft op de openingsspeeldag van de terugronde in de Bundesliga gedaan wat het moest doen: de recordkampioen versloeg Rostock met 1-2. Bayern telt nu 39 punten en zet zo achtervolgers Bremen en Hamburg onder druk.

Staartploeg Hansa Rostock en leider Bayern München mochten na bijna twee maanden winterpauze de Bundesliga weer op gang trappen. Rostock was uit op revanche na de smadelijke bekernederlaag tegen tweedeklasser Hoffenheim. Bayern versloeg dinsdag in diezelfde bekercompetitie derdeklasser Wuppertal met 2-5 en had dus de nodige dosis vertrouwen opgedaan.

Rostock begon het best aan de wedstrijd. Het zette Bayern meteen vast op zijn helft en voetbalde zich een aantal kansjes bijeen. De bezoekers probeerden geleidelijk aan in de wedstrijd te komen. Na elf minuten spelen opende München de score. Na een mooie combinatie tussen Klose en Zé Roberto dook de Braziliaan het strafschopgebied in en bediende een vrijstaande Ribéry, die van op vijf meter niet meer kon missen. Drie minuten later kreeg Bayern dé kans op een dubbele voorsprong, maar Klose, diep gestuurd door Van Bommel, ging voor eigen succes, terwijl Toni (foto links) vrij kwam ingelopen. De thuisploeg was amper bekomen van deze verwittiging of daar dreigde Klose opnieuw. Dit keer vond hij een attent keepende Wächter op zijn weg.De bezoekers deden het dan rustig aan, de voorsprong gaf hen genoeg vertrouwen. Twee minuten voor de pauze leek de partij beslist. Bij een vrijschop van Van Bommel ging de thuisdefensie onder de bal door, die bij de vrijstaande Toni belandde. De Italiaan liet niet na zijn tiende van het seizoen te netten.

Wie dacht dat de wedstrijd gespeeld was, kwam bedrogen uit. Rostock kwam opgenaaid uit de kleedkamer en drukte onmiddellijk zijn stempel op de wedstrijd. Op de 52ste minuut was er een heet standje voor het doel van Oliver Kahn. Een poging van Kern (foto rechts) werd door de voormalige international nog gepareerd, waarop het schot van de goed gevolgde Rahn op de kruising uiteenspatte, maar tegen de tweede poging van Kern had de bezoekende doelman geen verhaal. Rostock rook zijn kans en zette nu alles op alles. Bayern beperkte zich tot het consolideren van zijn voorsprong.

In de 66ste minuut reageerde Kahn attent op een kopbal van
Agali. De bezoekers wisten pas negen minuten voor tijd hun eerste kans in de tweede helft te creëren, maar Toni verkwanselde die. De met degradatie bedreigde thuisploeg zette dan nog eens alles op alles en in blessuretijd ging een vrijschop van Rathgeb maar net over het bezoekende doel. Dit was meteen het laatste wapenfeit uit een boeiende wedstrijd waarin beide ploegen elk een helft voor hun rekening namen.

Bayern doet een goede zaak, want het loopt drie punten op uit zijn naaste achtervolgers en verplicht hen op die manier om eveneens de volle buit te pakken. Voor Rostock worden het nog lastige weken. De Oost-Duitsers blijven voorlopig, met weliswaar één wedstrijd meer gespeeld, nog net buiten de degradatieplaatsen, maar dreigen dit weekend voorbijgestoken te worden door Nürnberg en Cottbus.