Speeldag: Ronde 3 (R)
Stadion: St. James Park
Birmingham bezorgt Newcastle ferme kater
Kevin Vanbuggenhout

Newcastle had zijn laatste competitiematch met 2-3 gewonnen op het veld van Tottenham Hotspurs en begon dus vol vertrouwen aan zijn replay in de derde ronde van de FA Cup. Birmingham had die replay afgedwongen door op eigen veld met een man minder een gelijkspel uit de brand te slepen.

De wedstrijd had niet slechter kunnen beginnen voor Newcastle. De bal werd al te makkelijk weggegeven en de voorzet van Seb Larsson belandde via het hoofd van Ramage bij McSheffrey. Die trapte van dichtbij binnen. Het doelpunt had wel afgekeurd kunnen worden wegens buitenspel, maar de arbitrage valideerde het doelpunt. In de veertiende minuut kwam er een tegenzet van Newcastle. Dyer stiftte de bal net naast doel. Dyer was wel al -ten onrechte- afgevlagd voor buitenspel. Halverwege de eerste helft duwde Given een vrije trap van McSheffrey over. Newcastle kende een groot gebrek aan creativiteit en werd makkelijk opgevangen door Birmingham. De leider in de Championship mocht zich zelfs de betere ploeg noemen. Given redde een schot van Jerome. Op slag van rust kreeg Newcastle een tweede doelpunt binnen. Jerome kwam weg van Ramage en zette laag voor doel. Solano tikte de bal ongelukkig in eigen doel.

Newcastle had dus veel werk voor de boeg, maar begon toch aardig aan de tweede helft. Maik Taylor pakte het schot van Pattison. Drie minuten later schoot Milner de 1-2 knap in de linkerhoek binnen. Maar kort hierop zou er een abrupt einde komen aan de vreugde van Newcastle. Steven Taylor bracht de doorgebroken DJ Campbell neer en kreeg rood. De daaropvolgende vrije trap werd in de muur getrapt waarna de bal goed viel voor N'Gotty. Die plaatste de bal knap in de rechterbovenhoek: 1-3 en match gespeeld. Met een man minder kreeg Newcastle niet veel meer voor mekaar en de wedstrijd draaide nog uit in een ware nachtmerrie voor de Magpies. Given redde een laag schot van Campbell. Zeven minuten voor affluiten speelde Jerome de bal door naar Seb Larsson en die schoof de 1-4 binnen. In de voorlaatste minuut werd Campbell diepgestuurd en die stak de vernederende 1-5 binnen. Onder een fluitconcert van de eigen supporters dropen de spelers van Newcastle af.

Newcastle United zette een erg povere prestatie neer en betaalde de prijs. Birmingham City vernederde Newcastle en kwam vijf keer tot scoren. De leider in de Engelse tweede klasse bekert dan ook verder. In de volgende ronde speelt Birmingham thuis tegen Reading.