Speeldag: Ronde 3 (R)
Stadion: City of Manchester Stadium
City door na nipte winst
Kevin Vanbuggenhout

Na het 0-0 gelijkspel tussen West Ham United en Manchester City moest een replay uitmaken wie doorging naar de vierde ronde van de FA Cup. Emile Mpenza was nog op de sukkel met een hamstringblessure en moest passen voor deze partij.

Na het scoreloos gelijkspel op de Boleyn Ground van West Ham was Manchester City nu de ploeg die het thuisvoordeel genoot. De wedstrijd kwam maar moeilijk op gang. Het liep voor City vaak mis bij de laatste pass. West Ham bracht offensief ook niet veel, maar kende weinig problemen om City af te houden. In het eerste halfuur viel er eigenlijk nauwelijk iets te beleven. Aan het eind van de eerste helft had West Ham het betere van het spel. Er zat veel te weinig beweging in het spel van Manchester City. De Hammers begonnen steeds beter te combineren. Na een voorzet van Boa Morte kon Ashton van dichtbij trappen, Joe Hart had een goede reflex in huis. Vier minuten later moest City al een wissel doorvoeren. Castillo, die weliswaar niet goed in de match zat, werd met een schouderblessure van het veld gedragen. Hij werd vervangen door Bianchi. In de blessuretijd kreeg West Ham nog een uitstekende gelegenheid om met een voorsprong de rust in te gaan. Dunne wilde de bal terugkoppen naar zijn doelman, maar dat liep bijna verkeerd af. Hart was net iets sneller op de bal dan Ashton, Boa Morte knalde onbesuisd naast. Aan de rust stond het 0-0 en daar mocht Manchester City eigenlijk nog blij mee zijn.

West Ham opende ook goed in de tweede helft. Na een mooie combinatie van de bezoekers kon Boa Morte doordringen tot in het strafschopgebied van Man City. De actie eindigde met een steekbal van Boa Morte recht op Hart. Het begin van de tweede periode was nog voor West Ham, maar hierna geraakte City steeds beter in zijn spel. De thuisploeg betrok Elano en Petrov steeds meer in het spel en daardoor werd West Ham teruggedwongen. Petrov versnelde, het schot van de Bulgaar werd gered door Green. In de herneming werkte Bianchi de bal naast doel. In de 73ste minuut sloeg City toe. Petrov ging vlot voorbij Neill en bracht de bal voor doel, Bianchi kopte tegen de paal. De moedige Elano dook de bal vervolgens in doel: 1-0. Het laatste kwartier kwam Manchester City goed door. Al versierde West Ham wel nog twee kansen op de gelijkmaker. Bowyer was sneller op de bal dan Hart. De middenvelder van West Ham liftte de bal voor doel, Richards kopte het gevaar weg. Twee minuten later bokste Hart een hoekschop weg. De bal viel in de voeten van Ashton die kon aanleggen. Met behoorlijk wat moeite kon Hart de bal klemmen. City hield de voorsprong in de resterende minuten zonder problemen vast en wist zich verzekerd van een plek in de vierde ronde van de FA Cup

West Ham deed ook in deze replay lange tijd goed mee en een gelijke stand na negentig minuten had de westrijd juist weergegeven. In bekervoetbal moet er natuurlijk een ploeg doorstoten en uiteindelijk maakte Martin Petrov het verschil. Manchester City maakt in de vierde ronde van de FA Cup de verplaatsing naar Sheffield United. West Ham reist zondag alweer naar Manchester, dan speelt het tegen Manchester City in de competitie.