Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Ewood Park
Magpies halen drie punten in Ewood
Luc Goderis

Newcastle haalde zatermiddag wel de volle buit in Ewood Park, maar mocht van geluk spreken dat de thuisploeg meer dan een helft met z'n tienen verder moest.  De 1-3 kwam er pas nadat doelman Friedel mee oprukte in een alles-of-niets-spelletje.

Alsof de ziekenboeg van Blackburn nog niet vol genoeg zat zag manager Mark Hughes ook nog Brett Emerton geblesseerd uitvallen voor de komst van Newcastle.  De Magpies delen de laatste weken nochtans ook in de klappen en reisden zonder een resem geblesseerden, waaronder ex-rover Damien Duff, naar Lancashire af.

De bezoekers begonnen het gretigst aan het duel, maar toch was de eerste grote kans voor de Rovers.  Morten Gamst Pedersen draaide een hoekschop voor doel, maar de krachtige kopstoot van André Ooijer werd door Shay Given nipt, maar briljant, overgeduwd.

Blackburn kreeg vanaf dan geen voet meer aan de grond en Newcastle creëerde enkele halve kansen vanop hoekschop.  Een kwartier voor de pauze stond het toch plots 0-1.  Antoine Sibierski zette gemeten voor en Obafemi Martins schoot binnen.

Nog voor de Rovers goed en wel bekomen waren zwierde Nicky Butt de bal voor doel en vond daar Charles N'Zogbia die Steven Taylor bediende.  Taylor had de 0-2 maar binnen te duwen.

Enkele minuten later ging het van kwaad naar erger voor de thuisploeg.  Stéphane Henchoz en Martins haakten, al dan niet gewild, tijdens een sprintduel op de linkerflank in elkaar.  De Nigeriaan ging liggen en scheidsrechter Dermot Gallagher trok tot ieders verbazing rood voor de Zwitserse verdediger.

Na de herneming wachtte de tien Rovers de nagenoeg onmogelijke taak de scheve situatie alsnog recht te trekken.  Gallagher had de tweede helft amper op gang gefloten of Gamst Pedersen legde twee Newcastle-verdedigers in de luren en ramde vanop meer dan twintig meter het leer tegen de touwen.

De tien Rovers putten moed uit de aansluitingstreffer en belegerden bijwijlen het Newcastle-doel.  Zelfs met een man meer was het voor de Magpies pompen of verzuipen.  Gamst Pedersen had de allerbeste kans op de gelijkmaker, maar Given toverde de Noorse kopstoot op de één of andere manier uit zijn doel.

Diep in blessuretijd drukte de thuisploeg Newcastle voor de zoveelste keer met de rug tegen het eigen doel.  Het leverde nog twee hoekschoppen op.  Behalve Gamst Pedersen die de hoekschoppen trapte, stond alles en iedereen, Brad Friedel incluis, in en rond de rechthoek van Newcastle.  De tweede corner werd echter weggewerkt en de bal viel voor de voeten van Martins die alleen richting het lege doel stormde en er simpel 1-3 van maakte.