Speeldag: Speeldag 38
Stadion: Ewood Park
Rovers en Reading verzorgden spektakel
Luc Goderis

Blackburn en Reading hebben er tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen een doelpuntenfestival van gemaakt.  Op Ewood Park kwam de thuisploeg tot driemaal toe op voorsprong, maar Reading kwam evenveel keer langszij.  Voor de bezoekers volstond het gelijke spel niet om Europees voetbal af te dwingen.  Blackburn mag met een tiende plaats wel Europa in.  De nummers acht en negen solliciteerden immers niet voor het Intertoto tornooi, maar het team van Mark Hughes wel.

Met de zevende plaats, en bijhorend Uefabeker-ticket, nog in zicht startten de bezoekers het vinnigst.  Na amper vier minuten zag Nicky Shorey zijn volley slechts centimeters naast zoeven.  Op het kwartier deed de Engelse belofteninternational de Rovers opnieuw bibberen, maar Brad Friedel haalde het schot uit de linkerhoek.

Blackburn reageerde vlug en Marcus Hahnemann ging goed plat op schoten van Shabani Nonda, die de geschorste Jason Roberts verving, en Morten Gamst Pedersen.  Bij de volgende aanval was het wel bingo voor de gastheren.  Kerimouglu Tugay recupereerde een verloren bal en lanceerde Gamst Pedersen.  De Noor zette voor naar de eerste paal waar Hahnemann en Nonda tegen elkaar opbotsten.  De bal schoot door tot bij Benni McCarthy en de Zuid Afrikaan tikte zijn 24ste, en ongetwijfeld makkelijkste, doelpunt van het seizoen binnen.

Lang kon het team van Mark Hughes niet genieten van de voorsprong.  Een kwartiertje later zwiepte Nicky Hunt een hoekschop naar de verste paal en Ki Hyeon Seol knikte de gelijkmaker binnen.  Met de rust in zicht drukten beide teams door om met een voorsprong de pauze in te gaan, maar Christopher Samba kopte net niet precies genoeg.  Aan de andere kant schoot Hunt voorlangs.

Tien minuten na de pauze herstelden de Rovers de voorsprong.  Stephen Warnock dolde op links met Michael Duberry en bediende Gamst Pedersen.  De Noor zag zijn schot op de paal terugkaatsen, maar David Bentley was goed gevolgd en duwde de rebound binnen.

Dit keer kon de thuisploeg nog minder lang genieten van de voorsprong, want slechts drie minuten later stond het opnieuw gelijk.  Ulises De La Cruz bediende vanop rechts Kevin Doyle die ongedekt kon binnenkoppen.  2-2.

Met nog een goede twintig minuten op de klok gooide Mark Hughes vers bloed in zijn aanvalslinie.  Het bleek een goede zet te zijn van de Welshman.  Matt Derbyshire stond welgeteld twaalf seconden op het veld toen hij een voorzet van Brett Emerton vliegend binnenkopte.  Reading weigerde echter te capituleren en ging voor de derde keer op zoek naar een gelijkmaker.  Leroy Lita schoot een vrije trap staalhard in de muur.  De uitvallende bal belandde bij Brynjar Gunnarson die de 3-3 binnenschoot.

Beide teams gingen, met nog een kwartier op de klok, driftig op zoek naar hun vierde doelpunt.  Ivar Ingimarsson lukte dat het eerst, maar de bezoekers zagen het doelpunt afgekeurd.  Wat later tekende Samba voor Blackburn's vierde van de middag, maar ook deze goal keurde Alan Wiley af.

Na een zeer genietbare en doelpuntenrijke laatste wedstrijd van het seizoen was het gelijke spel een correcte uitslag.  Voor Reading volstond het punt niet om alsnog Uefabeker-voetbal af te dwingen, maar de promovendus mag best tevreden zijn met een  achtste plaats in de eindrangschikking.  Blackburn eindigt dit seizoen op de tiende plaats en kan terugkijken op zowel een zeer geslaagde FA Cup- en Uefabeker-campagne.  Doordat de nummers acht en negen uit de eindrangschikking niet solliciteerden voor de Intertoto mogen zij opnieuw Europa in.  Op 21 en 28 juli spelen zij tegen de nummer drie uit de Poolse competitie, of het zij dat Llanelli (Wales) of Vetra Vilnius (Litouwen) voor de verrassing zorgen.  De winnaar mag zich opmaken voor de tweede voorronde van de Uefabeker.