wigWigan
0-1
1-1
1-2
45' David Unsworth (pen)
Datum: 13/05/2007 16:00
Competitie: Premier League
Speeldag: Speeldag 38
Stadion: Bramall Lane
Sheffield degradeert na nederlaag
Kevin Vanbuggenhout

Aangezien West Ham won op het veld van Manchester United zou Sheffield United of Wigan Athletic degraderen naar de Engelse tweede klasse. Sheffield telde drie punten meer dan Wigan en had aan één punt genoeg om het behoud veilig te stellen. Op een dramatische manier liep het toch nog verkeerd voor Sheffield.

Wigan trok meteen de kaart van de aanval en zag die instelling nog voor het verstrijken van het eerste kwartier beloond. Scharner knalde de voorzet van Kilbane binnen: 0-1. Scharner kopte de volgende kans over. Na een goed halfuur viel Wigan-aanvoerder De Zeeuw geblesseerd uit. Hij werd vervangen door Skoko. Sheffield herstelde zich en drong aan in het laatste kwartier van de eerste helft. Stead kopte een voorzet van Jagielka binnen: 1-1. Na deze fase hadden Stead en Wigan-doelman Pollitt overigens verzorging nodig. Maar Stead kwam nog dicht bij een tweede doelpunt, de aanvaller schoot van dichtbij naast. Diep in de blessuretijd klom Wigan toch terug op voorsprong. Na handspel van Jagielka werd Wigan een strafschop toegekend en Unsworth liet de kans niet liggen: 1-2.

Vijf minuten na de rust ranselde Kenny een omhaal van Heskey uit doel. Sheffield United kwam tot het besef wat er op het spel stond en drukte Wigan met de rug tegen het eigen doel. De doorgebroken Webber stiftte de bal tegen de paal. Wigan stond onder immense druk en met nog zestien minuten op de klok kreeg McCulloch dan ook nog eens een tweede gele kaart. Wigan moest met een man minder verder, wetende dat één tegendoelpunt de degradatie zou betekenen. Maar Sheffield United kon niet meer scoren en bleef verbouwereerd achter.

Van de drie degradatiekandidaten stond Sheffield er oorspronkelijk het beste voor, maar negentig minuten later waren het toch The Blades die degradeerden naar The Championship. Sheffield domineerde de tweede helft en verdiende een punt, maar een ongelooflijke verbetenheid leverde Wigan het behoud op. Voor Wigan-manager Paul Jewell is het al de tweede keer dat hij een degradatiestrijd op de slotdag weet te overleven.