Speeldag: Speeldag 8
Stadion: City of Manchester Stadium
Mpenza helpt Man City voorbij Newcastle
Kevin Vanbuggenhout

In de eerste competitiewedstrijd uit de Premier League dit weekend was Newcastle United te gast bij Manchester City. The Citizens moesten tot nu toe nog geen tegendoelpunt slikken. Sven-Göran Eriksson bracht Emile Mpenza wederom aan de aftrap. In doel koos Eriksson voor Joe Hart en niet voor Kasper Schmeichel. Ook Newcastle, dat amper twee puntjes minder telde dan Man City, opteerde met Given voor een andere doelman dan in de vorige wedstrijden. De geblesseerde Michael Owen moest langs de kant toekijken.

Newcastle kreeg als eerste een bal tussen de palen. Rozehnal kopte een hoekschop van Geremi in de handen van Hart. Drie minuten later duwde Hart een laag afstandsschot van Viduka in hoekschop. Toch was het vooral Manchester City dat het best uit de startblokken schoot en de mooiste combinaties op de mat legde. Via Johnson en Ireland kwam de bal bij Elano die van aan de rand van het strafschop gebied richting winkelhaak schoot. Given had een puike redding in huis. Newcastle claimde een strafschop toen Milner neerging in het strafschopgebied. Scheidsrechter Foy wuifde het appèl weg. City liet de mooiste dingen zien, maar Newcastle was bij momenten gevaarlijker en kwam ook op voorsprong. Geremi bereikte Martins die de bal in doel stiftte. Vlak hierna werd het ei zo na 0-2. Hart trapte half naast de bal waardoor het ronde ding bijna in doel rolde. Hart kon zijn fout herstellen door de bal vlak voor de lijn nog weg te halen. In de laatste tien minuten van de eerste helft stak City terug een tandje bij. Given redde een schot van Petrov. Drie minuten later was de gelijkmaker een feit. Ireland zette voor en Petrov tikte aan de tweede paal binnen: 1-1. Bijna kon Man City de situatie nog voor rust helemaal omkeren. Elano stak de bal goed door en Ireland kon alleen op doel af gaan. Ireland besloot echter recht op Given. Na een aangename eerste helft om volgen prijkte er een 1-1 stand op het scorebord.

Vlak na de pauze nam City de leiding. Petrov ging voorbij Taylor en zette voor vanop links, de bedrijvige Mpenza dook de bal in doel. Man City nam meteen de bovenhand. Minpuntje was wel dat Corluka geblesseerd uitviel. Hij werd gewisseld voor Onuoha. Given moest een hoge voorzet van Ireland tegen de dwarslat tippen. Hierna kon Given de bal toch klemvast pakken. Pas in de 65ste minuut kon Newcastle eens dreigen. Hart pakte het schot van Rozehnal. Twee minuten later knalde Martins naast. Newcastle kwam er even weer beter door. Hart tipte een vrije trap van Geremi over. Maar Man City had de zaken snel weer onder controle. Tien minuten voor affluiten kon City een tegenaanval opzetten. Aan de rand van het strafschopgebied van Newcastle kwam Richards aan de bal. Hij draaide goed weg van Rozehnal, maar schoot dan zwak in de armen van Given. In de 86ste minuut mocht Elano, die gedurende de hele wedstrijd uitstekende doorsteekpasses uitdeelde alsof het niets was, nog een vrije trap nemen. Elano knalde de vrije trap fabuleus in de linkerbovenhoek binnen: 3-1. Op het einde kreeg de Braziliaanse smaakmaker nog een applausvervanging.

Manchester City won verdiend van Newcastle United met 3-1. Elano, de draaischijf van Man City, stal de show. Voorts pikte ook Emile Mpenza, die een gesel was voor de defensie van Newcastle, zijn doelpuntje mee. Mpenza speelde de volledige 90 minuten. Door deze nieuwe zege blijft Man City meedraaien in de top van het klassement. Newcastle heeft nu vijf punten minder dan City, maar heeft wel een match minder gespeeld.