Speeldag: Kwart Finales (H)
Stadion: Stadio Guiseppe Meazza
AC Milan is ploeg van 't stad
Harald Berings

AC Milan heeft zich tot ploeg van 't stad gekroond na een 2-0 overwinning de stadsderby tegen Inter. Inter was de beste in de eerste helft, maar werd net voor rust koud gepakt. Na de pauze domineerde Milan de wedstrijd en het won verdiend. Milan staat zo met een één been in de halve finales.

De wedstrijd startte zoals alle andere Europese duels deze week met een minuut stilte voor de pas overleden Paus Johannes Paulus II. Bij Inter was Adriano de grote afwezig, ook Vieiri was niet helemaal fit en startte op de bank. Milan recupereerde topschutter Andriy Shevchenko.

In een behoorlijk boeiende eerste helft was Inter het gevaarlijkst. Vooral de vrije trappen van Sinisa Mihaijlovic en Juan Sébastian Véron waren van uitstekende makelij. Op de trap van Mihaijlovic moest Milan-doelman Dida zijn beste redding bovenhalen.

Jaap Stam opende op slag van rust de score voor Milan.

Helemaal aan het eind van de eerste helft kreeg Inter echter een koude douche, wanneer een vrije trap van Andrea Pirlo door Jaap Stam in doel verlengd werd. De Nederlander kreeg bij aanvang van de wedstrijd de voorkeur op Kakhaber Kaladze en bedankte Carlo Ancelotti voor het vertrouwen met een levensbelangrijk doelpunt.

Na de rust kon Milan de partij domineren. Het kwam met Shevchenko nog erg dicht bij een doelpunt, toen die op een voorzet net een teenlengte te kort kwam. Maar de winnaar van de Gouden Bal liet zich daardoor niet ontmoedigen.
In exact dezelfde situatie als bij het eerste doelpunt gaf Pirlo de bal opnieuw scherp voor, Sheva deed de rest en het stond 2-0. De Oekraïner kon het spijtig genoeg niet laten zijn shirt uit te trekken en kreeg daarvoor nog een gele kaart van de Franse scheidsrechter Sars. Voor Shevchenko was het een doelpunt van frustratie nadat hij met de schrik vrijkwam na een oogkasbreuk die hij opliep in de Serie A. Even werd vermoed dat de spits zou moeten kappen met profvoetbal, maar vanavond liet hijzelf uitschijnen dat hij er na 46 dagen nog altijd staat.

Voor Sheva was het een goal die alle frustratie doorspoelde.

Milan veroverde zo een prima uitgangspositie voor de terugwedstrijd. Bij Inter is alle hoop nu gevestigd op Adriano, en op zijn mogelijke terugkeer. De terugwedstrijd vindt wel al volgende week plaats, wat die hoop meteen een flink stuk doet kelderen.

Maar wie weet kunnen we over twee weken mét de Braziliaan nog wel genieten van een tweede spannende Milanese stadsderby. AC kroonde zich vanavond alvast tot "Ploeg van 't Stad" ...