Speeldag: Halve Finales (T)
Stadion: Old Trafford
Man United mag tickets voor Moskou bestellen
Nico Wieme

Manchester United heeft zich als eerste team geplaatst voor de Champions Leaguefinale. Na een zinderende eerste en iets mindere tweede helft, wonnen de Engelsen met 1-0 van Barcelona. Voor de Spanjaarden dreigt het een seizoenseinde in mineur te worden.

De wedstrijd tussen Manchester United en FC Barcelona kon nog alle kanten op. De heenmatch vorige week werd volledig gedomineerd door de Catalanen, maar zij vonden geen gaatje in de solide Unitedverdediging. Ook de Engelsen kwamen toen niet tot scoren, zodat de beginstand ook de eindstand werd. Eén ding was op voorhand zeker: er moest gescoord worden in deze terugwedstrijd.

Pareltje van Scholes
De eerste helft lag het tempo vrij hoog en ging het spel goed op en af. Beide ploegen acteerden wel vrij nerveus, waardoor er veel slordigheden in het spel slopen. De eerste gevaarlijke actie leverde Barça ei zo na een strafschop op. De fout van Paul Scholes op Lionel Messi gebeurde echter centimeters buiten de zestien. De vrije trap bracht niets op. Het eerste schot op doel was meteen goed voor een doelpunt, en wat voor één! Rond het kwartier kon Gianluca Zambrotta Cristiano Ronaldo de bal ontfutselen, maar de Italiaan leverde die ongewild centraal in bij Scholes (foto links). De Manchestermiddenvelder aarzelde niet en knalde de bal van op ruim 20 meter in de kruising. Dit doelpunt brak de match open en de ene gevaarlijke fase volgde op de andere.

Kansen aan beide zijden
Drie minuten na het doelpunt legde Gabriel Milito de bedrijvige Ronaldo neer aan de achterlijn. Victor Valdez kon de vrije trap van Rio Ferdinand niet klemmen. Twee minuten later kreeg Barcelona zijn eerste grote kans. Messi ontdeed zich van Scholes en plaatste de bal in de linkerbenedenhoek. Edwin Van Der Sar kon er nog net met zijn handpalm bij. Opnieuw twee minuten later een gevaarlijke actie aan de overkant: Ronaldo bediende na een mooie individuele actie Ji-Sung Park, maar de Zuid-Koreaan schoot in één tijd nipt naast de verste paal buiten.

Iets voorbij het halfuur stak Deco twee keer de neus aan het venster. Eerst draaide de Portugees de bal net over de kruising, kort daarop besloot hij aan de verkeerde kant van de paal. De laatste kans in de eerste helft was voor de thuisploeg. Na een scherpe voorzet van Park klom Nani hoger dan Eric Abidal en Milito. De kopbal van de Portugees ging echter naast.

Kansen onbenut
De tweede helft was van een beduidend minder niveau dan de eerste. De belangen waren dan ook te groot. Barcelona probeerde met de moed der wanhoop op zoek te gaan naar die levensbelangrijke treffer, maar geraakte net als vorige week niet door de Manchesterverdediging. De bezoekers moesten daarbij ook op hun hoede zijn voor de aartsgevaarlijke tegenprikken van de thuisploeg.

Acht minuten ver in de tweede periode knalde Nani via een verdediger in hoekschop na een puike voorzet van Ronaldo. Bij het wegwerken van die corner trapte Carles Puyol de bal tegen zijn eigen hand aan, maar scheidsrechter Herbert Fandel kende Man U hiervoor geen strafschop toe. Vier minuten later viseerde Nani de handen van Valdez na een mooie één-twee met zijn landgenoot Ronaldo. Op het uur rolden beide Portugezen opnieuw de bezoekende verdediging op, maar de jongste van de twee schoot de bal wild over.

Onmondig slotoffensief
Geleidelijk aan kwam Barça opzetten. Een afgeweken vrije trap van Deco (foto rechts) ging nipt naast en de ingevallen Thierry Henry kopte een hoekschop in de handen van Van Der Sar. Tot echt uitgespeelde kansen kwam een aandringend Barcelona niet meer, zodat de thuisploeg al bij al rustig de match kon uitspelen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Champions League zullen zich twee Engelse teams plaatsen voor de finale van de Champions League.