Speeldag: Halve Finales (T)
Stadion: Stamford Bridge
Chelsea voor het eerst naar CL-finale
Nico Wieme

FC Chelsea wordt op 21 mei de tegenstander van Manchester United in de finale van de Champions League. In een zinderende wedstrijd versloegen de Londenaars Liverpool na verlengingen met 3-2.

Chelsea zadelde Liverpool vorige week met een heuse kater op. In de slotminuten verschalkte John Arne Riise zijn eigen doelman, waardoor de Londenaars onverhoopt in een riante uitgangspositie kwamen te zitten. Liverpool wist dus wat het te doen stond: scoren op Stamford Bridge.

Snelle start
Het tempo in de eerste helft lag beduidend hoger dan in de partij van gisteren tussen Manchester United en FC Barcelona. Verzorgd voetbal was er niet te zien, maar het spel ging goed op en af en beide ploegen kregen kansen om de score te openen. Na vijf minuten moest Pépé Reina voor een eerste keer plat op een schot van Didier Drogba. Drie minuten later ging Dirk Kuyt aan de overkant neer in de zestien na een vrije trap van Steven Gerrard. Scheidsrechter Roberto Rosetti zag er geen graten in. Twee minuten later counterde Liverpool scherp. Via Yossi Benayoun belandde de bal bij Gerrard, die op zijn beurt Fernando Torres vrijspeelde. De Spanjaard besloot echter op de goed uitgekomen Petr Cech.

Sterk Chelsea, counterend Liverpool
Op het kwartier kreeg Riise een unieke mogelijkheid om zijn owngoal van vorige week goed te maken. Het feestje ging niet door, want de bal belandde in de muur. Luttele minuten later kreeg Chelsea dé kans om te scoren. Frank Lampard stuurde een bedrijvige Drogba alleen op Reina, maar de Ivoriaan besloot voorlangs. Kort daarop probeerde Michael Essien het met een strak schot van op 25 meter. Reina ging goed plat. Op de tegenaanval kon Riise van de linkerflank voorzetten. Benayoun, die helemaal vrijstond aan de rand van het strafschopgebied, had iets moois in gedachten. Zijn vluchtschot belandde echter aan de zijlijn buiten.

Verdiende voorsprong
Op het moment dat het tempo wat zakte, sloeg Chelsea keihard toe. Iets voor het halfuur schroeide Michael Ballack eerst nog de vuisten van de Liverpooldoelman. Het was slechts uitstel van executie, want een klein kwartier voor de rust ontweek Salomon Kalou de ingevallen Sami Hyypia. Zijn schot werd in eerst instantie nog door Reina afgeweerd, maar Drogba was goed gevolgd en knalde met binnenkant rechts onhoudbaar onder Reina binnen. Liverpool was van slag en kon niet onmiddellijk reageren. Vijf minuten voor de pauze liep Xabi Alonso tegen geel aan toen hij de doorgebroken Kalou net buiten het strafschopgebied neerlegde. De vrije trap van Ballack belandde centimeters naast. De thuisploeg ging na een aantrekkelijke eerste helft met een verdiende voorsprong de rust in.

Slalom Benayoun
Na amper drie minuten in de tweede helft legde Gerrard de bal met het hoofd af voor Kuyt. Cech verijdelde met een voetreflex de gelijkmaker. Op de 54ste minuut kreeg Lampard een vrije schietkans. De Engelse international besloot recht op de bezoekende doelman. Echte grote kansen bleven uit en Chelsea ging met steeds meer volk achter de bal spelen. De thuisploeg kreeg waar het om vroeg. Na 64 minuten het stadion verstomde. Benayoun dribbelde zich langs een aantal Chelseaverdedigers. De Israëliër speelde Torres centraal vrij en die aarzelde niet om de gelijkmaker te netten.

Stilgevallen
Na het Liverpooldoelpunt viel de wedstrijd wat stil. De schrik om de kwalificatie te verliezen zat er bij beide teams wat in. Op de 77ste minuut viel er nog een mooie soloren van Essien te zien. Vanuit scherpe hoek besloot hij in het zijnet. Een slotoffensiefje van Chelsea leverde geen doelpunt meer op, waardoor er verlengingen volgden.

Verlengingen
In de eerste verlenging gingen beide teams hun kans. Na een mooie aanval van de Reds belandde de bal op links bij Riise. Zijn gevaarlijke voorzet werd ontzet. Een minuutje later kreeg Essien de bal tegen de hand in de zestien, ook hiervoor gaf Rosetti geen strafschop. Op de vijfde minuut werd Drogba op het nippertje afgeblokt door Jamie Carragher. Uit die hoekschop scoorde Essien, maar de scheidsrechter oordeelde dat de vier man die in buitenspel stonden, de Liverpooldoelman hinderden.

Liverpool ten onder
Niet getreurd voor de thuisploeg, want goed twee minuten later stond die weer op voorsprong. Hyypia liet bij een controle de bal te ver van de voet stuiten. Ballack wou hem onderscheppen, maar werd door de Fin tegen de vlakte gewerkt. Rosetti wees resoluut naar de stip en Lampard klaarde de klus. Drie minuten later mocht Alonso een hoekschop van Gerrard vrij inkoppen, maar de bal kwam recht op de Chelseadoelman af. Vlak voor het einde van de eerste verlenging klaarden de Blues de klus helemaal. De ingevallen Nicolas Anelka kon randje buitenspel voorzetten en Drogba scoorde zijn tweede van de avond.

De tweede verlenging leek lange tijd een maat voor niets te worden. Hyypia probeerde nog een strafschop te versieren en een vrijschop van Drogba ging via de muur in hoekschop. Drie minuten voor affluiten bracht Ryan Babel weer spanning in de match. Met een afstandsschot verschalkte hij Cech. Een alles-of-niets slotoffensief van de bezoekers leverde niets meer op. Zo gaat Chelsea voor het eerst in zijn bestaan naar de finale van de Champions League.