Speeldag: Kwart Finales (H)
Stadion: Veltins-Arena
Schalke benut zijn kansen niet
Nico Wieme

In de heenmatch van de kwartfinales van de Champions League heeft Barcelona een gouden zaak gedaan door met 0-1 te gaan winnen bij Schalke 04.

FC Barcelona is in eigen land een ploeg in crisis. Na de 3-2-nederlaag van afgelopen weekend tegen Real Betis stonden de manschappen van trainer Frank Rijkaard onder druk om te presteren in de Champions League.

Blitzstart Barça
Van enige druk of vorm van crisis was de eerste helft in ieder geval niets te merken. Barcelona legde een rustig meesterschap aan de dag en liet Schalke 04 constant achter de bal lopen. Het overwicht vertaalde zich na twaalf minuten in een doelpunt.
Andres Iniesta gaf een pas binnendoor op Thierry Henry. De Fransman besloot in eerste instantie op Schalkedoelman Manuel Neuer, maar in de herneming kon hij de bal tot bij de volledig vrijstaande Krkic Bojan (foto boven) spelen, die van op twee meter maar binnen te tikken had.

Vrijschoppen
Schalke kon met moeite voor dreiging zorgen. Als het iets kon forceren, was het op een standaardsituatie. Op de 22ste minuut kwam
Heiko Westermann een voet te kort na een indraaiende vrijschop van Christian Pander. Twee minuten later kegelde diezelfde Pander een nieuwe vrije trap in de muur. Rond het halfuur verschalkte Marcelo Bordon bijna zijn eigen doelman na een voorzet van Samuel Eto’o. Twee minuten voor de pauze claimde Kevin Kuranyi een strafschop, nadat hij door Gianluca Zambrotto in de rug geduwd werd. Scheidsrechter Kyros Vassaras ging er niet op in. Schalke had het in die eerste periode duidelijk moeilijk met de tempowisselingen en het technische overwicht van de Catalanen.

Schalke reageert
In de tweede helft tapten de Koningsblauwen plots uit een heel ander vaatje. Barcelona kwam er nog met moeite uit en loerde vooral op de counter. Op enthousiasme en met de nodige inzet probeerde Schalke de gelijkmaker te netten. Dat leverde in het eerste kwartier drie kleine kansen op voor Bordon, Pander en Kuranyi. Iets voorbij het uur moest Neuer attent reageren op een lange bal van Carles Puyol. Voor de neus van Bojan kon de Schalkedoelman de bal nog net met de voet ontzetten.

Op de 70ste minuut ging Pander door op links. De teruggelegde bal werd door Ernst via de voet van Gerald Asamoah nipt naast getrapt. Een minuutje later verscheen Halil Altintop randje buitenspel alleen voor Victor Valdez. De Turkse international stiftte de bal mooi over de Barcelonakeeper, maar ook naast het doel. Zes minuten later kopte de ingevallen Sören Larsen een voorzet van Westermann onbegrijpelijk over.

Strafschop

Acht minuten voor tijd schreeuwde heel het stadion om strafschop. Bij een zoveelste vrije trap van Pander hield
Eric Abidal Westermann (foto onder) vast, waardoor die Schalkespeler uit evenwicht geraakte en over kopte. Hier weigerde Vassaras duidelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen. In blessuretijd waren er nog twee kopkansen voor Bordon en Larsen, maar de 0-1 bleef op het bord staan. Het overdreven respect dat Schalke voor de rust toonde kostte hen mogelijk een betere uitgangspositie tegen een Barcelona dat vooral in de tweede helft toonde dat het niet in grootse doen is.