batBate Borisov
andAnderlecht
1-1
22' Lucas Biglia (pen)
2-1
2-2
86' Jan Polak
Datum: 06/08/2008 18:00
Competitie: Champions League
Speeldag: Tweede voorronde (Terug)
Stadion: Gorodskoy Stadion Borisov
Anderlecht ligt al uit Europa
T. Coremans
| 0 reacties
Anderlecht ligt al uit Europa

Anderlecht zal niet meer aantreden in Europa. Het speelde een verdienselijke wedstrijd, maar kon voetbaldwerg BATE Borisov niet overklassen. De stugge Wit-Russen haalden hun gram.

Op een uitstekende grasmat in het verre Wit-Rusland moest Sporting Anderlecht de scheve situatie uit de heenwedstrijd rechtzetten. De selectiepolitiek van Ariël Jacobs werd na de heenwedstrijd meermaals in vraag gesteld. In Borisov startte de leermeester wel met Deschacht en Biglia in de basis. Kruiswijk en Losada werden op de bank geposteerd.

BATE Borisov begon stug aan de wedstrijd. Anderlecht botste opnieuw op een sterke organisatie die nauwelijks te ontwrichten viel. Op het kwartier kregen de Brusselaars een vrije trap op de rand van de zestien. Boussoufa trapte het leer verfijnd richting doel, maar de bal week af in hoekschop. Het geleverde spel van de Wit-Russen oogde mak maar efficiënt. Na een knappe actie van Rodionov kwam de bal voor de voeten van Gennadi Bliznyuk. Bliznyuk was voor Zitka op de bal en werkte knap af, 1-0.

Lang kon BATE niet genieten van de voorsprong. Na een haakfout op Juhasz wees Kelly resoluut naar de stip. Biglia nam zijn verantwoordelijkheid en miste niet, 1-1.

Anderlecht putte vertrouwen uit de gelijkmaker en weefde enkele knappe tegenaanvallen in elkaar. Veremko moest opnieuw plat na een schot van Boussoufa. Net voor de pauze kon Sergei Kryvets zich afzonderen in de zestien. Kryvets trapte halvelings naast de bal waardoor de kans verloren ging. De gelijkmaker blies geen nieuw leven in de partij. Sporting trok richting de kleedkamers met een 1-1 gelijkspel.

De koffie bleek van zwakke makelij. Zowel BATE Borisov als Sporting Anderlecht brachten weinig creativiteit op de grasmat. De sporadische kansjes konden beide doelmannen amper bedreigen. Mondjesmaat trok Anderlecht het laken naar zich toe. Boussoufa en Polak dicteerden het spel, maar konden geen doorbraak forceren. Kanu leek nog niet in zijn sas en dwong geen enkele kans af. Zijn vervanger Matias Suarez zorgde voor meer openingen, maar ook de Argentijn kon het spelbeeld niet keren.


Na een tweede gele kaart voor Nemanja Rnic moest Anderlecht opnieuw een tegenslag verwerken. De kersverse rechtsback van de Brusselaars doet ons terugdenken aan die andere wildebras. Het scoutingsysteem van Sporting Anderlecht heeft letterlijk en figuurlijk een doublure gevonden voor Marcin Wasilewski. Ondanks de numerieke minderheid restte Sporting geen andere keuze dan de nodige risico's te nemen.

Defensief, met drie op een lijn, trachtten de troepen van Ariël Jacobs alsnog het tij te keren. Tot de kwieke Rodionov uit het niets in de zestien verscheen. De onoplettende paars-witte verdediging liet de speler begaan, zodat die perfect binnen knalde: 2-1.

Opnieuw scoorde Sporting meteen tegen. Polak haalde verwoestend uit en bood zijn ploeggenoten nog een sprenkeltje hoop, 2-2. Een knappe actie van Suarez tegen de achterlijn in de slotminuut kon de meubelen niet meer redden.

Anderlecht verlaat roemloos het Europese hoofdtoneel. Binnen de club zal er de komende dagen eindeloos gediscussieerd worden. Ongenoegen en teleurstelling zullen de hoofdstad overheersen. Anderlecht komt door deze vroege uitschakeling zelfs niet meer in aanmerking voor de UEFA-beker.