Speeldag: Vierde voorronde (Heen)
Stadion: Stadion Partizan Belgrado
Anderlecht behaalt goede uitgangspositie
Ruben Philippe

Anderlecht heeft op het veld van Partizan Belgrado 2-2 gelijk gespeeld. Met twee uitdoelpunten is Anderlecht al half verzekerd van de groepsfase van de Champions League.

Anderlecht moest door de blessures van Biglia, De Sutter en Legear een gewijzigde ploeg aan de aftrap brengen. Daardoor mocht Jan Polak, na zijn sterke invalbeurt tegen Germinal Beerschot, in de basis starten. Nieuwkomer Jan Lecjaks vatte post op de linksachter waardoor Olivier Deschacht centraal een handje ging toesteken. Voorin moesten Mbark Boussoufa, Mathias Suarez en Romelu Lukaku voor de aanvallende impulsen zorgen.  Bij de thuisploeg was het vooral oppassen voor spits Cléo.

De uitbundige thuissupporters kregen een bijzonder magere eerste helft te zien. Zowel Partizan Belgrado als Anderlecht slaagden er nauwelijks in een mooi aanval op te bouwen. De meeste dreiging ging dan ook uit van hoekschoppen. Zo mocht Polak een eerste keer dreigen met een kopbal, zijn poging dwarrelde een metertje naast de goal. Even later was het opnieuw Polak die kon dreigen op corner. Zijn schot werd ditmaal afgeblokt. Ook het schot van Suarez, dat enkele meters over het doel vloog, kwam voort uit een hoekschop. Lukaku had het vrij moeilijk met zijn directe tegenstander. Een schot van buiten de zestien was zijn aandeel in de eerste helft.

Bij de thuisploeg kon publiekslieveling Cléo zich niet doorzetten tegen de Anderlecht-defensie. Het was vooral linkerflankspeler Ivica Iliev die de verdediging in moeilijkheden bracht. Hij kon Ondrej Mazuch enkele keren te makkelijk passeren zonder voor groot gevaar te zorgen. Een logische 0-0 was dan ook de ruststand.

Wat in de eerste helft niet lukte,  kwam er in de tweede helft met overvloed. Na amper tien minuten zagen we al twee doelpunten. Eerst kopte Gillet, die van zeer ver kwam, een voorzet van Lecjaks tegen de touwen. Maar amper drie minuten later hingen de bordjes opnieuw gelijk. Cléo werd via een lobballetje alleen voor Proto gezet. De spits tikte de bal van dichtbij voorbij de doelman.

Partizan kwam nadien meer opzetten. De thuisploeg kon ook opnieuw scoren, al had het daar Anderlecht-linksachter Lecjaks voor nodig. Hij trapte ongelukkig een voorzet van op links pardoes in zijn eigen winkelhaak. Gelukkig voor hem maakte Juhasz er enkele tellen later opnieuw 2-2 van. Invaller Kanu schermde de bal goed af en legde nadien terug op Juhasz. De verdediger moest de bal enkel in een leeg doel binnentrappen.

Kanu was even later dicht bij de 2-3, maar doelman Ilic kon zijn arm net voldoende strekken om hem van een doelpunt te houden.  Polak knalde nadien van ruime afstand nog naast. Ook de thuisploeg kwam nog aan kansen. Zo moest Proto onder meer schoten van Davidov en Ilic uit zijn doel boksen. Uiteindelijk kwamen er geen grote kansen meer in de slotfase. Het thuispubliek gelooft nog steevast in kwalificatie, maar na de 2-2 is dat zeer moeilijk. Anderlecht kan enkel door zijn eigen toedoen nog falen.