andAnderlecht
ekrFK Ekranas
Datum: 01/08/2012 20:00
Competitie: Champions League
Speeldag: Derde voorronde (Heen)
Stadion: Lotto Park
Anderlecht maakt terugmatch overbodig
Anderlecht maakt terugmatch overbodig
Foto: © SC

Anderlecht heeft met sprekend gemak de terugwedstrijd in Litouwen overbodig gemaakt. Ekranas was dan ook niet bij machte de Brusselaars iets in de weg te leggen. Anderlecht is nu ook al zeker van minstens de poulefases van de Europa League.

Johan Walckiers in Anderlecht

John van den Brom gooide na één wedstrijd zijn 4-3-3 al om en koos tegen Ekranas voor een 4-4-2 met De Sutter naast Mbokani, Reynaldo werd (niet goed op Kortrijk) werd het kind van de rekening. En of Van den Brom gelijk had: al na twee minuten stond de 1-0 op het bord en u mag raden wie daar verantwoordelijk voor was. Jawel, Tom De Sutter. Met een heerlijke kopbal verlengde hij een voorzet van Safari in doel.

Freewheelen

Het leek een kwestie van tijd te worden vooraleer Anderlecht volledig komaf maakte met de zwakke Litouwers. Mbokani had tot twee keer toe de kans om dat na een kwartier al te doen, maar het was wachten tot ook Kanu twee keer mocht aanleggen. De Braziliaan knalde zijn tweede poging - na bijzonder zwak verdedigen van Ekranas - wel met overtuiging in doel.

Anderlecht freewheelend naar de zege dus en dat had zijn weerspiegling op het spelbeeld, want de Brusselaars haalden hun voet van het gaspedaal en zo kwam Ekranas zelfs enkele keren voor Proto opduiken, niet helemaal naar de zin van Van den Brom. Nog even doorduwen dus dacht De Sutter en met een heel lange inspanning haalde hij de achterlijn en bediende van daar Mbokani die de 3-0 tegen de netten prikte. Opdracht volbracht bij de rust dus.

Europa League al binnen

Niet dat de Litouwers ooit een echte waardemeter waren, want de keren dat Proto echt tussenbeide hoefde te komen, daar had je niet eens een volledig hand voor nodig. De tweede helft was vijf minuten bezig of de 4-0 lag - net als Ekranas - al tegen de touwen. Mbokani werd door Jovanovic het straatje ingestuurd en de Congolees maakte zijn tweede van de avond.

Er waren nog genoeg kansen om er een vijfde bij te maken, maar de kopballen van De Sutter en de afstandsschoten van Iakovenko en Mbokani werden allemaal gepareerd door de Zubas, de Litouwse doelman en beste man bij de bezoekers. Twee minuten voor tijd kwam de forfaitscore dan toch nog via Jovanovic die een voorzet van Odoi in doel liep. Met 5-0 en Ekranas nu aan het werk gezien te hebben, kan er Anderlecht echter niets meer gebeuren. Eén ding is al zeker, de Europa League is binnen, maar daar zullen ze in Brussel waarschijnlijk niet tevreden mee zijn.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Safari Behrang 90' -
Odoi Denis 90' -
Wasilewski Marcin 90' -
Deschacht Olivier 90' -
Gillet Guillaume 69' -
Biglia Lucas   90' -
Mbokani Dieumerci ⚽ ⚽ 90' -
Kanu Rubenilson 62' -
Jovanovic Milan 90' -
De Sutter Tom 80' -
  Bank G Beoordeel
Kaminski Thomas -  
Hawsawi Osama -  
Marecek Lukas -  
dos Santos Silva Reynaldo -  
Kljestan Sacha 28' -
Canesin Fernando Matos 21' -
Iakovenko Oleksandr 10' -

FK Ekranas FK Ekranas

  Speler G Beoordeel
Zubas Emilijus 90' -
Dedura Ignas 90' -
Samusiovas Mantas 90' -
Urdinov Yani 90' -
Kucys Aurimas   90' -
Vertelis Aurimas 83' -
Tomkevičius Giedrius 90' -
Anđelković Marko 90' -
Luksa Vytautas 90' -
Kymantas Žilvinas 60' -
Varnas Egidijus   90' -
  Bank G Beoordeel
Kauneckas Tadas -  
Girdvainis Edvinas -  
Markevicius Tadas -  
Bujnickij Arsenij 30' -
Kavaliauskas Vitalijus 7'  
Umeh Uchenna Calistus -  
Gleveckas Dainius -  
Herbeleef Anderlecht - FK Ekranas

Vooraf