oosOostenrijk
polPolen
0-1
Ivica Vastic (pen) 93'
1-1
Datum: 12/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Ernst Happelstadion
Penalty houdt Oostenrijk in het toernooi
Nico Wieme
| 0 reacties
Penalty houdt Oostenrijk in het toernooi
Foto: © SC

Op het laatste nippertje heeft Oostenrijk zijn kansen op een plaats in de kwartfinales kunnen vrijwaren. In de slotseconden van een boeiende partij kwam het gastland dankzij een strafschopdoelpunt van invaller Ivica Vastic alsnog langs Polen.

Oostenrijk en Polen hadden beide hun openingsmatch verloren en deden er goed aan te winnen om nog een kans te maken op de kwartfinales. De Polen hadden in de loop van de dag het nieuws over de zelfmoord van voormalig international Adam Ledwon vernomen. De vraag was hoe de ploeg deze mokerslag zou verwerken. De twee bondscoaches hadden hun ploeg volledig omgegooid. Bij Polen werd de genaturaliseerde Braziliaan Roger Guerreiro de nieuwe spelmaker. Bij de thuisploeg verschenen maar liefst drie nieuwe spelers aan de aftrap.
 
Kansenregen
Een fris spelend Oostenrijk, aangemoedigd door een enthousiast publiek, greep Polen meteen bij de keel. In de eerste twintig minuten van de wedstrijd creëerde het Alpenland maar liefst drie open kansen, maar telkens zat doelman Artur Boruc (foto rechts) er goed tussen. Bij de eerste kans liet Mariusz Job zich ringeloren door Martin Harnik. De Werder Bremenspeler schoot de bal via Boruc naast. Kort daarop dribbelde Ümit Korkmaz zich op links voorbij Marek Saganowski en Marcin Wasilewski. Zijn voorzet werd opnieuw door Harnik gemist. Weer enkele tellen later omzeilde Christoph Leitgeb de buitenspelval. Alleen voor Boruc miste ook hij de kans op het openingsdoelpunt.
 
Buitenspeldoelpunt
Een ongeschreven wet in het voetbal zegt dan dat je bij het missen van zoveel kansen wel eens het deksel op de neus kan krijgen. En zo geschiedde ook rond het halfuur. De eerste echte kans van de Polen was meteen raak. Saganowski kapte zich op de achterlijn voorbij zijn tegenstander. Zijn schot belandde bij de moederziel alleenstaande Guerreiro. De Legia Warschaumiddenvelder had het leer maar binnen te tikken, maar stond op gelijke hoogte van doelman Jürgen Macho, de laatste man. Overduidelijk buitenspel, de grensrechter kreeg zijn vlag echter niet omhoog en de Oost-Europeanen mochten juichen. De Oostenrijkers waren duidelijk van slag af en de wedstrijd was meer in evenwicht. Echt uitgespeelde kansen vielen er voor de rust niet meer te noteren.
 
Controlevoetbal
In de tweede helft kreeg Oostenrijk de machine niet meer op gang. Polen controleerde en domineerde de partij. Toch had het anders kunnen lopen, als de thuisploeg een strafschop had gekregen na twee minuten. Andreas Ivanschitz ging iets te opzichtig neer in de zestien na een trekfout van invaller Pawel Golanski. Scheidsrechter Howard Webb wuifde het protest weg. De beste kansen waren nadien voor Polen. Macho onderscheidde zich op pogingen van Ebi Smolarek, Dariusz Dudka en Mariusz Lewandowski. Een vrije trap van Jacek Krzynowek van op 32 meter ging nipt over.
 
Venijn in staart
Oostenrijk kon daar niet veel tegenover stellen. Een vrijschop van invaller Ivica Vastic (foto links) belandde ei zo na buiten het stadion en Boruc ging half onder een nieuwe vrije trap van de spits van Linz door. Na een hoekschop schoot Jürgen Säumel hoog over. Toen iedereen ervan uitging dat Oostenrijk mocht inpakken, beging Lewandowski een trekfout in de zestien op Sebastian Prödl. Nu aarzelde Webb niet en kende het gastland een strafschop toe. Vastic knalde de 1-1 onhoudbaar voorbij een verbouwereerde Boruc.
 
Kroatië juicht
Dankzij dit gelijkspel wint Kroatië poule B en heeft Duitsland in de derde match genoeg aan een gelijkspel tegen Oostenrijk om zich samen met de Kroaten te plaatsen voor de kwartfinales. Oostenrijk en Polen moeten hun match winnen om nog een kans te maken op de volgende ronde. 

Oostenrijk en Polen moeten hun match winnen om nog een kans te maken op de volgende ronde. Als het gastland en Polen met gelijke punten eindigen, zal het doelpuntensaldo de doorslag geven. De Oostenrijkers doen het voorlopig met -1 (1-2) net iets beter dan de Polen die op -2 staan (1-3). Als ook het doelsaldo gelijk is, kijkt de UEFA naar het aantal gemaakte doelpunten in de drie groepsmatchen. Valt er ook daar geen beslissing, dan bepaalt de UEFA-coëfficiënt wie naar de kwartfinales mag. En dat zou Polen worden.

Opstellingen

Oostenrijk Oostenrijk

  Speler G Beoordeel
Macho Jurgen 90' -
Garics Gyƶrgy Gyuri 90' -
Prƶdl Sebastian   90' -
Stranzl Martin 90' -
Pogatetz Emanuel 90' -
Leitgeb Christoph 90' -
Aufhauser RenĆØ 74' -
Ivanschitz Andreas 64' -
Korkmaz Ɯmit   90' -
Harnik Martin 90' -
Linz Roland 64' -
  Bank G Beoordeel
Vastic Ivica āš½ 26' -
Kienast Roman 26' -
SƤumel JĆ¼rgen 16' -

Polen Polen

  Speler G Beoordeel
Boruc Artur 90' -
Wasilewski Marcin   90' -
Jop Mariusz 45' -
Bak Jacek   90' -
Zewlakow Michal 90' -
Dudka Dariusz 90' -
Lewandowski Mariusz 90' -
Guerreiro Roger āš½ 85' -
Krzynowek Jacek   90' -
Saganowski Marek 83' -
Smolarek Ebi 90' -
  Bank G Beoordeel
Golanski Pavel 45' -
Lobodzinski Wojciech 7'  
Murawski Rafal 5'