Datum: 11/06/2008 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: St Jakob Park
Zwitserland uitgeschakeld na thriller
T. Coremans
| 0 reacties
Zwitserland uitgeschakeld na thriller
Foto: © SC

De Zwitserse nationale ploeg is uitgeschakeld voor de volgende ronde van het EK. Het kon in eigen land wel overtuigen maar de resultaten bleven uit. De Turken wonnen na een doelpunt in de slotminuut. Het werd 1-2.

Basel stond woensdagavond garant voor het EK-duel tussen gastland Zwitserland en opponent Turkije.
Beide nationale elftallen verloren op de eerste speeldag, respectievelijk van Tsjechië en Portugal. De Zwitsers moesten de partij aanvangen zonder hun aanvoerder Alexander Frei. Zijn vervanger in de aanval, Hakan Yakin, viel alvast veelbelovend in tegen de Tsjechen. Fatih Terim, coach van de Turken, wijzigde zijn elftal op vier plaatsen. Het belang van deze partij was zowel tactisch als auditief en fysiek merkbaar. Net voor het fluitsignaal, dat de eerste helft moest inleiden, heerste er een immense maar vredige spanning in en rondom het Sankt-Jakobpark.

Een stugge defensieve organisatie van de Turken zorgde ervoor dat de Zwitsers het moeilijk hadden om meteen hun stempel te drukken. Turkije bereikte zelf nauwelijks de overkant. De gietende regen maakte het voor de doorweekte acteurs trouwens onmogelijk snel en nauwkeurig voetbal op de geplaagde grasmat te brengen. Inler probeerde het vanaf ongeveer 25 meter. Zijn stuiter werd met de nodige moeite, in twee tijden, geklemd door Volkan Demirel. Enkele minuten later konden de Turken niet profiteren van een scrimmage voor de kooi van Benaglio. De Zwitserse afweer kon het leer tijdig verwijderen. Halverwege het eerste bedrijf bewees Volkan zijn waarde voor de natie met een knappe save.

De wedstrijd brak los, er kwamen meer openingen. Aan weerskanten vielen enkele leuke wapenfeiten te bespeuren. De ‘thuisploeg’ zwaaide de scepter en creëerde de beste mogelijkheden. Na een lange bal van Senderos kon Derdiyok de uitgekomen Turkse goalie gemakkelijk omzeilen. De jonge ster van de plaatselijke profclub legde de bal haarfijn tot bij de vrijstaande Yakin die simpel mocht binnentikken, 1-0. Net voor de pauze leek de wedstrijd te gaan exploderen; de wolken trokken stilaan weg boven Basel, het overmatige water verliet stilaan de felgroene grasmat, de preken van de bondscoaches zouden na de koffiepauze de wedstrijd verder laten expanderen…

De Turken kwamen niet ongewijzigd uit de kleedkamers. Met Sentürk en Topal, in de plaats van Karadeniz en Metin, opteerde Terim voor meer offensieve flexibiliteit. Turkije startte vol overtuiging aan de tweede helft. De Zuidoost-Europeanen stelde enkele knappe acties ten toon maar kwamen aanvankelijk niet tot scoren. Op het uur werd de wisselpolitiek van Fatih Terim andermaal geëerd. Invaller Sentürk mocht zonder veel tegenstand de gelijkmaker tegen de netten koppen, 1-1. Zwitserland leek weinig aangeslagen en verkoos wederom de aanval op te zoeken. Het Turkse blok gaf geen krimp en bleek herrezen na de rust.

Jakob Kuhn (foto onder) kon tevreden zijn met wat zijn manschappen tot dan toe vertoonden. Een puntendeling zag ook hij niet zitten. De succesvolle oefenmeester maande zijn manschappen in de slotminuten aan de druk op te voeren. Een snelle tegenaanval van de Zwitsers werd op een wonderbaarlijke wijze gepareerd door uitblinker Volkan Demirel. De herkansing maakte hij eveneens onschadelijk. De slotfase werd overheerst door de Zwitsers maar het lot had andere bedoelingen. Een tegenaanval aan Turkse zijde bracht Arda Turan in schietpositie. Het godenkind knalde in de slotseconden de bal, via een Zwitsers been, achter doelman Benaglio tegen de netten, 1-2.

De Turken bezegelen door deze overwinning het einde van de toekomstdromen van de Zwitsers in groep A. Het gastland verdient zeker en vast een pluim. Turkije kon dankzij een uitstekende Volkan Demirel en mits een overwinning tegen de Tsjechen nog aanspraak maken op een plaats bij de laatste acht. Portugal plaatste zich eerder op de avond al na een overwinning tegen Tsjechië.

Opstellingen

Zwitserland Zwitserland

  Speler G Beoordeel
Benaglio Diego 90' -
Magnin Ludovic 90' -
Senderos Philippe 90' -
Lichtsteiner Stephan 90' -
Inler Gökhan 90' -
Derdiyok Eren A   90' -
Fernandes Gelson 76' -
Barnetta Tranquillo 66' -
Behrami Valon 90' -
Müller Patrick 90' -
Yakin Hakan 85' -
  Bank G Beoordeel
Vonlanthen Johan 24' -
Cabanas Ricardo 14' -
Gygax Daniel 5'  

Turkije Turkije

  Speler G Beoordeel
Demirel Volkan 90' -
Cetin Servet 90' -
Balta Hakan   90' -
Mehmet Aurelio (Brito Mehmet Aurelio Dos Prazeres)   90' -
Kahveci Nihat A 85' -
Karadeniz Butahan 45' -
Metin Tümer 45' -
Turan Arda 90' -
Asik Emre 90' -
Sanli Tuncay Volkan A   90' -
Altintop Hamit 90' -
  Bank G Beoordeel
Topal Mehmet 45' -
Sentürk Semih 45' -
Kazim-Richards Colin 5'