porPortugal
spaSpanje
Datum: 27/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Halve Finales
Spanje mag naar Kiev na strafschoppenreeks
Tomas Taecke
| 0 reacties
Spanje mag naar Kiev na strafschoppenreeks
Foto: © SC

Titelverdediger Spanje heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het EK. Na een gelijkopgaande 120 minuten besliste een strafschoppenreeks over de wedstrijd.

Tomas Taecke in Donetsk

Del Bosque koos tegen Portugal voor een echte spits maar liet Fernando Torres toch op de bank. Verrassend genoeg mocht Alvaro Negredo in de basis postvatten. Aan de overzijde wijzigde Paulo Bento voor het eerst op dit EK aan zijn samenstelling: de geblesseerde Helder Postiga werd vervangen door Hugo Almeida.

Nadat beide ploegen elkaar in de openingsfase zorgvuldig hadden afgetast, waren de Spanjaarden het eerst gevaarlijk. Na knap werk van Xavi en Iniesta belandde de bal voor de voeten van Arbeloa die maar net over mikte. Iniesta ging kort daarna zelf zijn kans maar opnieuw vloog het leer over het doelkader. Spanje nam het heft snel in handen, toch lieten de Portugezen ook mooie dingen zien. Met name Ronaldo en Coentrao vonden elkaar knap, maar doelpogingen bleven voorlopig uit.

Tactisch steekspel heeft weinig om het lijf

De eerste Olé's rolden al snel uit de Spaanse vakken, maar echte kansen puurde La Roja niet uit haar balbezit. Wel hielden de Spanjaarden grotendeels de controle net zoals ze dat enkele dagen eerder tegen Frankrijk voortdurend hadden gedaan. Ronaldo kreeg met onder meer een hakbal de neutrale supporters op zijn hand, maar echt gevaarlijk was hij niet. Eén keer kon de superster aanleggen maar zijn schot dwarrelde naast. Ondertussen zag Rui Patricio een plaatsbal van Iniesta maar net naast de verste bovenhoek vallen. Na een betrekkelijk evenwichtige eerste helft was de stand halverwege ongewijzigd (0-0).

Na zeven minuten in de tweede helft bracht Del Bosque opnieuw zijn 'valse spits' binnen de lijnen. Een min of meer tegenvallende Negredo ruimde plaats voor Cesc Fabregas. Pas voor het uur zagen we een eerste doelpoging na de pauze. Hugo Almeida pakte uit met een vluchtschot dat over het doel van Casillas ging.

Verlengingen zijn een logisch gevolg

Het tactische steekspel ging ook na de rust verder, heel veel viel er niet te beleven. Xavi knalde eens in de armen van Rui Patricio terwijl Hugo Almeida het zijnet vond. Ronaldo mikte een vrijschop net over de dwarsligger en deed dat kort nadien nog eens over. In de slotfase vergat de Portugese smaakmaker een fantastische counter af te ronden, waardoor verlengingen moesten beslissen wie naar de finale mocht. Pedro werd kort voor het einde van de reguliere speeltijd nog in het veld gebracht voor Xavi.

Zoals zo vaak viel er ook in deze verlengingen weinig te noteren. Een keer moest Rui Patricio zich wel onderscheiden om de uitschakeling te voorkomen. Alba sneed over links door de vijandige defensie en vond vervolgens Iniesta, die zijn prima inzet door de Portugese doelman gekeerd zag worden. Een vrijschop van Ramos vloog kort nadien maar net over datzelfde doelkader. In het tweede extra kwartier kwam Rui Patricio opnieuw goed tussen bij een laag schot van Jesus Navas. Spanje had de beste intenties maar werd uiteindelijk toch gedwongen tot het nemen van strafschoppen.

Cesc trapt de beslissende strafschop tegen de touwen

In die strafschoppenreeks stopte Rui Patricio meteen de elfmeter van Alonso. Maar ook Casillas belette Moutinho te scoren. Iniesta, Pepe, Piqué, Nani en Ramos scoorden, maar Bruno Silva miste. Cesc Fabregas kon de klus vervolgens klaren en verzaakte niet. Spanje mag na een bloedstollende strafschoppenreeks naar de finale waarin het de winnaar van het duel tussen Duitsland en Italië partij zal geven.

Opstellingen

Portugal Portugal

  Speler G Beoordeel
Rui Patricio 90' -
Bruno Alves   90' -
Pepe   90' -
Veloso Miguel   105' -
CoentrĆ£o Fabio   90' -
Ronaldo Cristiano 90' -
Moutinho Joao 90' -
Almeida Hugo 81' -
Meireles Raul 112' -
Nani 90' -
  Bank G Beoordeel
Castro Oliveira Nelson Miguel 9'  
CustĆ³dio 255' -
Varela 255' -

Spanje Spanje

  Speler G Beoordeel
Casillas Iker 90' -
PiquƩ Gerard 90' -
Ramos Sergio   90' -
Alba Jordi 90' -
Silva David 62' -
Iniesta AndrƩs 90' -
Xabi Alonso   90' -
Xavi HernƔndez 87' -
Negredo SƔnchez Ɓlvaro 53' -
Arbeloa Ɓlvaro   90' -
Busquets Sergio   90' -
  Bank G Beoordeel
Fabregas Francesc 37' -
Vega RodrĆ­guez Pedro Antonio 3'  
Herbeleef Portugal - Spanje

Vooraf