spaSpanje
fraFrankrijk
1-0
2-0
Datum: 23/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Kwart Finales
Zakelijk Spanje stuurt Frankrijk naar huis
Tomas Taecke
| 0 reacties
Zakelijk Spanje stuurt Frankrijk naar huis
Foto: © SC

Spanje heeft zonder echt weergaloos te spelen eenvoudig afstand genomen van Frankrijk. Een kopbaldoelpunt en een benutte strafschop van Xabi Alonso waren voldoende om de halve finale tegen Portugal te bereiken (2-0).

Tomas Taecke in Donetsk

Opvallend genoeg was er voor Samir Nasri geen basisplaats weggelegd aan Franse zijde. Bondscoach Laurent Blanc koos voor een defensieve speelwijze waardoor Réveillère en Malouda de voorkeur kregen. Centraal achterin werd de geschorste Mexès vervangen door Koscielny, ook M'Vila en Cabaye kwamen aan de aftrap. Aan de overzijde opteerde Vicente Del Bosque voorin voor Fabregas waardoor Torres naar de bank werd verwezen.

Zoals verwacht eisten de Spanjaarden het balbezit van bij het eerste fluitsignaal op. Echte kansen resulteerden daar echter niet uit in de openingsfase. Halverwege de eerste helft klom La Roja bij de eerste mogelijkheid meteen op voorsprong. Iniesta bereikte Jordi Alba die moeiteloos het hoofd van de vrijstaande Xabi Alonso vond. De middenvelder kopte hard overhoeks binnen, Spanje had de voorsprong beet (1-0).

Xabi Alonso sloopt de muur na twintig minuten

De Fransen hadden weinig in de pap te brokken, al deed een uitstekende Karim Benzema nochtans hard zijn best. De spits was uiterst bedrijvig maar werd nooit echt in stelling gebracht. Voorbij het halfuur moest Casillas wel tussenkomen bij een goed geplaatste vrijschop van Cabaye. De Fransen keken toe maar hielden hun opponent wel weg van het eigen doelgebied. Spanje controleerde de partij en ging verdiend met de voorsprong op zak rusten.

Na de pauze dicteerde de titelverdediger net als voor de rust de wet. Hoewel Spanje het balbezit opnieuw voor zijn rekening nam, begon Frankrijk gaandeweg de tweede helft wat meer aanvallende intenties te tonen. Net voorbij het uur bracht Laurent Blanc Nasri en Menez in het veld. Daarvoor had Cabaye al eens net over gemikt en was ook Benzema opnieuw gevaarlijk. Del Bosque bracht op zijn beurt Torres en Pedro binnen de lijnen, zich aanpassen deed Spanje dus niet.

Sober Spanje gunt Frankrijk geen kans

De Spanjaarden controleerden wel maar demonstreerden niet. De Fransen waren niet bij machte om kansen af te dwingen, waardoor de tweede helft maar weinig om het lijf had. Giroud kwam nog in de plaats van een boze M'Vila, die weigerde zijn bondscoach de hand te schudden, maar ook hij kon de uitschakeling niet meer afwenden. In de absolute slotfase plaatste Xabi Alonso vanop de stip het orgelpunt (2-0). Réveillère haakte Pedro, de scheidsrechter wees naar de stip. Frankrijk mag naar huis terwijl Spanje woensdag in Donetsk de degens kruist met Portugal. De winnaar van dat Iberisch onderonsje mag vijf dagen later in Kiev een gooi doen naar de Europese titel.

Opstellingen

Spanje Spanje

  Speler G Beoordeel
Casillas Iker 90' -
Piqué Gerard 90' -
Iniesta Andrés 84' -
Xabi Alonso ⚽ ⚽ 90' -
Xavi Hernández 90' -
Silva David 65' -
Alba Jordi 90' -
Fabregas Francesc 67' -
Busquets Sergio 90' -
Arbeloa Álvaro 90' -
Ramos Sergio 90' -
  Bank G Beoordeel
Vega Rodríguez Pedro Antonio 25' -
Torres Fernando 23' -
Cazorla Santiago 6'  

Frankrijk Frankrijk

  Speler G Beoordeel
Lloris Hugo 90' -
Debuchy Mathieu 64' -
Rami Adil 90' -
Cabaye Yohan   90' -
Ribéry Franck 90' -
Benzema Karim 90' -
Réveillère Anthony 90' -
Malouda Florent 64' -
M'Vila Yann 78' -
Koscielny Laurent 90' -
Clichy Gael 90' -
  Bank G Beoordeel
Menez Jérémy 26' -
Nasri Samir 26' -
Giroud Olivier 12' -
Herbeleef Spanje - Frankrijk

Vooraf