Datum: 28/05/2016 16:15
Competitie: EK
Speeldag: Voorbereiding
Wilmots wordt niet veel wijzer met Witsel, EK-sleutelfiguren Lukaku en De Bruyne tanken vertrouwen
Diederik Geypen Timothy Collard
Diederik Geypen en Timothy Collard vanuit Genève
| 0 reacties

Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne schieten de Rode Duivels voorbij Zwitserland

Wilmots wordt niet veel wijzer met Witsel, EK-sleutelfiguren Lukaku en De Bruyne tanken vertrouwen

De Rode Duivels hebben op ideale wijze hun voorbereiding op EURO 2016 aangevat. Na een moeizame start klom Zwitserland verdiend op voorsprong. Pas toen de Belgen hun ware aard etaleerden, volgde de ommekeer.

Na de ballonnetjes die Marc Wilmots de voorbije twee weken al opliet, werd het experiment zaterdagmiddag werkelijkheid. De bondscoach posteerde niet Laurent Ciman, maar wel Axel Witsel op de rechtsachter. De polyvalente Luikenaar kon het openingskwartier rustig bekijken, want het Zwitserse gevaar kwam over links.

De thuisploeg startte fris. Xherdan Shaqiri vroeg al snel om een penalty, maar liet ook een bedrijvige indruk. Na een klein kwartier op de klok, sneed de Zwitserse speler goed naar binnen. Zijn egoïsme bleek een zegen voor de Belgen, Thibaut Courtois kon zijn schot met een voetreflex keren.

Mertens met zin, Hazard steekt zich weg

Nadien namen de Duivels het commando over. Dries Mertens wilde zich bij afwezigheid van Yannick Carrasco bewijzen en schoot tot twee keer toe onbesuisd naar doel. De Napolitaan liet zich echter eveneens betrekken in de acties, wat van Eden Hazard in de beginfase niet kon worden gezegd.

De bezoekers domineerden steeds meer en wat je bij Hazard natuurlijk wel hebt: één klasseflits volstaat om een opening te forceren. In minuut 30 speelde hij Kevin De Bruyne prima vrij. Yann Sommer schudde een wereldsave uit zijn mouwen om KDB van de 0-1 te houden.

Lukaku zoals het hoort

De goals hingen in de lucht en toen Jan Vertonghen een zoveelste maal een Schweizer in zijn rug liet passeren, was het prijs. Toby Alderweireld probeerde met een sliding de meubelen te redden, maar in de herneming schoof Blerim Dzemaili de openingstreffer in doel.

De bordjes met GOAL gingen de lucht in, maar verdwenen even snel. Op een gemeten pass van Mertens duwde Romelu Lukaku de 1-1 hoog in het net. De twee doelpunten braken de match helemaal open. België dreigde nog via Fellaini en Mertens. Aan de overzijde riep Courtois Shaqiri na een knappe rush een halt toe.

Niet geslaagd, niet gebuisd

In de tweede periode wisselde Wilmots al snel Mousa Dembélé voor Laurent Ciman. Witsel schoof bijgevolg weer naar zijn vertrouwde centrum. Uit zijn weinig opvallende optreden als gelegenheidsback werden we niet veel wijzer. Voorin verving Michy Batshuayi Romelu Lukaku en ook bij La Nati verschenen enkele nieuwe roodhemden tussen de lijnen.

Daardoor verwaterde het spel. Batsman zocht nog wel eens slim de ruimte, maar Sommer redde zonder moeite. De wedstrijd leek op een 1-1-gelijkspel af te stevenen, maar met een héérlijke schicht knalde De Bruyne de Duivels richting winst. Een perfecte afsluiter van deze voorbereidingsweek op Zwitserse bodem.

Opstellingen

Zwitserland Zwitserland

  Speler G Beoordeel
Sommer Yann 90' -
Lang Michael 69' -
Senderos Philippe 90' -
Djourou Johan 90' -
Rodriguez Ricardo 90' -
Behrami Valon 85' -
Dzemaili Blerim 79' -
Xhaka Granit 90' -
Shaqiri Xherdan 90' -
Derdiyok Eren 40' -
Mehmedi Admir 64' -
  Bank G Beoordeel
Seferovic Haris 50' -
Tarashaj Shani 26' -
Widmer Silvan 21' -
Zakaria Lako Lado Denis Lemi 11' -
Fernandes Gelson 5'  
Schär Fabian -  
Hitz Marwin -  
Zuffi Luca -  
Bürki Roman -  
Donald Embolo Breel -  

België België

  Speler G Beoordeel
Courtois Thibaut 90' 6.3
Witsel Axel 90' 5.7
Alderweireld Toby 90' 6.3
Vermaelen Thomas 68' 6
Vertonghen Jan 90' 6
Fellaini Marouane 85' 5.7
Dembélé Mousa 54' 6
Mertens Dries A 67' 6.7
De Bruyne Kevin 90' 6.7
Hazard Eden 90' 4.3
Lukaku Romelu 58' 5.7
  Bank G Beoordeel
Ciman Laurent 36' 5.3
Batshuayi Michy 32' 6
Origi Divock 23' 6.3
Lukaku Jordan A 22' 6
Benteke Christian 5'  
Herbeleef Zwitserland - België

Vooraf

EK

 Voorbereiding