Datum: 08/11/2007 19:15
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 2
Stadion: Aalborg Stadion
Anderlecht krijgt koude Deense douche
Harald Berings
| 0 reacties
Anderlecht krijgt koude Deense douche
Foto: © SC

Zonder briljant te voetballen toch tachtig minuten lang gedomineerd. Met enkele verzachtende omstandigheden in het achterhoofd toch een aantal kansen bijeen gecombineerd. Bovendien weinig of geen uitgespeelde kansen weggegeven. De manier waarop Anderlecht vanavond erg laat ten onder ging in het Deense Aalborg was erg zuur.

Tot de 86e minuut leek Frank Vercauteren zijn schaapjes op het droge te hebben. Anderlecht hield zonder veel problemen een 0-1 voorsprong vast en kwam in de Deense regen amper in de problemen. Het was dan ook in het grootste deel van de wedstrijd de betere ploeg geweest. Vercauteren startte - voor een uitwedstrijd offensief, met Ahmed Hassan in steun van Nicolas Frutos en Serhat Akin, voor het eerst dit seizoen samen aan de aftrap. Jonathan Legear ruimde plaats, Serhat nam vooral de rechterflank voor zijn rekening.

Aalborg bleek al snel een maatje kleiner dan de Belgische landskampioen: ballen in de tribune, slordige terugspeelballen en een doelman die meermaals in de problemen kwam. Karim Zaza wilde een wel erg vreemde pass van zijn verdediger Jakobsen nog controleren, torpedeerde Serhat en haalde de bal ook nog met de hand en buiten de zestien weg voor de voeten van Frutos. Scheidsrechter Laurent Duhamel ging er niet op in.

Toch moet gezegd dat Anderlecht verre van schitterend was. Het had overwicht, maar deed te weinig met het balbezit. Iets wat VT4-analisten Carl Huybrechts en Johan Boskamp tot de uitspraak verleidde dat Jan Polak en Marcin Wasilewski in betere tijden zelfs geen testspelers zouden geweest zijn bij paars-wit. We zagen vanavond echter een stevige Wasyl en een gretige Tsjechische middenvelder, die stilaan zijn draai begint te vinden bij de Brusselaars.

Anderlecht creëerde na de pauze wél kansen, eerst via Hassan en een minuut later met Frutos, die onbegrijpelijk naast de bal trapte. Het was slechts uitstel voor Aalborg, dat verdediger Jakobsen op het uur een uitstekend getrapte hoekschop van Lucas Biglia ongelukkig in eigen doel verlengde - al viel ook de bukkende Olesen en grabbelende Zaza wel wat te verwijten. De opluchting in het bezoekende kamp was groot, de drie punten leken binnen.

Na het tegendoelpunt viel de paars-witte motor echter stil en kwam Aalborg meer opzetten. Toch bleef het Deense gevaar bij een door Biglia op de doellijn geredde bal en een bedenkelijke controle van Pareja die op handspel geleek. De nummer 3 uit de Deense Superliga beschikte echter niet over de individuele kwaliteiten om de paars-witte defensie uit verband te spelen. In de 86ste minuut sloeg het noodlot echter toe voor Anderlecht. Er werd te slap verdedigd op een voorzet van Risgärd en de ingevallen Mattias Lindström kon profiteren.

Niet de gehoopte zes op zes dus voor Anderlecht. Vercauteren ziet zich nu genoodzaakt punten te pakken tegen Tottenham, thuis op 6 december, of in Madrid, waar het op 19 december Getafe partij geeft. Om helemaal zeker te zijn, doen de Brusselaars er goed aan één van beide wedstrijden winnend af te sluiten. 

Voorlopig behouden ze wel de leidersplaats in groep G, waar Tottenham na de nederlaag op de eerste speeldag voor het eerst punten pakte. Hapoel Tel-Aviv ging thuis met 0-2 de boot in en lijkt uitgeschakeld. Op de volgende speeldag trekken de Israëli naar Getafe, terwijl Tottenham thuis Aalborg ontvangt. Anderlecht is vrij en krijgt na de derde speeldag wellicht meer duidelijkheid over de eigen kansen. Eén ding is zeker: Sporting liet vanavond een uitstekende kans liggen, één waar het bij een slechte afloop in december wel eens lang spijt zou van kunnen krijgen. [AN]