Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Stuntend Standard overwintert Europees
Geoffrey Verbruggen

Standard heeft zijn ticket voor de 1/16e finales van de UEFA-beker beet. In een spectaculaire eerste helft maakten de Rouches, met uitblinker Jovanovic voorop, brandhout van Sampdoria. Voor het eerst in 27 jaar overwinteren de Luikenaren Europees.

Standard had aan een punt genoeg om zich te kwalificeren voor de 1/16e finales. De Luikenaren lieten echter verstaan vol voor de winst te gaan, aangezien groepswinst een gunstigere loting voor de volgende ronde betekent.

Coach Laszlo Bölöni deed vanavond een beroep op het elftal dat Partizan Belgrado opzij zette. Een opkikker was ook de aanwezigheid van een fitte Steven Defour, die afgelopen weekend een schorsing uitzat. Bij Sampdoria kregen met sterspeler Antonio Cassano enkele sleutelspelers rust.

De Rouches begonnen zelfverzekerd aan de partij en creëerden meteen twee grote kansen. Igor De Camargo kreeg alle ruimte om zijn hoofd tegen de bal te zetten en kopte centimeters naast. Toen Milan Jovanovic even later van dichtbij over trapte, ontsnapten de bezoekers opnieuw. De Genuezen leken niet bij machte om daar iets tegenover te stellen en mochten zich gelukkig prijzen toen ref Chapron geen graten zag in twee potentiële strafschoppen voor de thuisploeg.

Jovanovic gooit hoge ogen

Halfweg het eerste bedrijf was het hek dan toch van de dam. Jovanovic dolde wat met de Italiaanse defensie en bediende De Camargo (foto). De Braziliaanse Belg kopte aan de tweede paal de verdiende treffer tegen de touwen, meteen zijn vierde kopbaldoelpunt in de drie voorbije wedstrijden van de Rouches. Standard bleef baas. Jovanovic kon bijna profiteren na een geloste bal van doelman Castellazi, maar Stankevicius blokte af.

De aanhoudende druk hield Sampdoria in een greep. Kapitein Defour schilderde een hoekschop op het hoofd van Oguchi Onyewu, die de 2-0 voorbij doelman Castellazi buffelde.

De honger van Standard leek echter nog niet gestild. De Rouches braken razendsnel uit, Jovanovic snelde op doel af en verschalkte de Sampdoria-goalie. Voor de ogen van vele topscouts bekroonde de Servische spits zijn fantastische eerste helft met een doelpunt.

Ook Cassano kan tij niet keren

Na de pauze liet Standard het initiatief aan de bezoekers. Met Cassano (foto) en Gastaldello bracht trainer Mazzarri op het uur twee basispionnen in. Er sloop meer agressiviteit in het spel van de Genuezen, maar op enkele slappe pogingen na, leverde dat geen gevaar op. Via uitblinker Jovanovic en Dieumerci Mbokani was Standard nog dicht bij de 4-0, maar Castellazi zat er telkens goed tussen.

De bezoekers hadden niets meer in de pap te brokken en leken niet in staat de Italiaanse eer nog te kunnen redden. Standard gaat door op zijn elan en heeft met een puike 9 op 9 een ticket beet voor de 1/16e finales.