Competitie: Europa League
Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 5)
Club haalt punt in Oekraïne
Steurbaut Kersten

Club Brugge verlaat Oekraïne met een punt in de koffer na een gelijkspel tegen Shakhtar Donetsk. De UEFA Cup-winnaar toonde zich technisch duidelijk de betere, maar stuitte op een goede blauw-zwarte organisatie. Sonck trapte de beste kans op Pyatov.

Adrie Koster wou in eerste instantie zien hoeveel Club Brugge gegroeid was sinds de heenwedstrijd in het Jan Breydelstadion. Blauw-zwart ging toen met 1-4 onderuit.

Techniek vs. tactiek

En de Zeeuw mag tevreden terugblikken op de passage in de prachtige voetbaltempel in Donetsk. Shakthar mocht dan al geplaatst zijn, ze namen hun taak tegen Club toch serieus. De Oekraïners probeerden met vlotte combinaties de Bruggelingen uit verband te spelen, Koster had zijn pionnetjes echter goed neergezet.

Toch kreeg Shakhtar voor rust twee uitstekende mogelijkheden om op voorsprong te komen, Stijn Stijnen hield blauw-zwart twee keer recht. Eerst met een gelukkige redding op een zwak schot van Ilsinho. In de slotminuten van de eerste helft dook hij gevat in de voeten van Luiz Adriano, losgelaten door Carl Hoefkens.

Maar ook Club Brugge kreeg kansen om te scoren. Andrey Pyatov haalde een kopbal van Ivan Perisic uit de kruising en stond op de juiste plaats toen Wesley Sonck een vrije trap van Jonathan Blondel richting doel devieerde.

Sonck vergeet te scoren

De Ninovieter kreeg in de tweede helft zelfs de beste kans van de wedstrijd. Een hoge bal botste over de Oekraïense verdediging tot bij Sonck. De Rode Duivel had moeten scoren, maar knalde op de vuiste van Pyatov.

Shakhtar Donetsk had dit seizoen al zijn wedstrijden in eigen huis winnend afgesloten en wilde duidelijk die reeks ook tegen Club Brugge verder zetten. De thuisploeg verzamelde nog een handvol halve kansen, maar slaagde er niet meer in om Stijnen te verschalken.

Een schot van Razvan Rat werd door de Limburger in hoekschop geduwd, een afgeweken poging van Kravchenko hobbelde naast. Mariusz Lewandowski tot slot kopte in de toegevoegde tijd nog een dot van een kans over.

Punt tegen Toulouse

Door de overwinning van Toulouse tegen Partizan Belgrado is Club Brugge nog niet zeker van een Europese overwintering, maar heeft blauw-zwart over twee weken tegen de Fransen genoeg aan een punt om zich te kwalificeren. (AN)