Speeldag: Kwart Finales (H)
Stadion: HSH Nordbank Arena
Standard behoudt uitzicht op halve finale
Fabian Morren

Standard mag blijven dromen van de halve finales in de Europa League. Na een aangenaam kijkstuk verloren de Rouches de heenmatch nipt bij Hamburg: 2-1.

Standard zag de bal in het eerste kwartier nauwelijks. Hamburg startte sterk, maar kon Sinan Bolat niet echt aan het werk zetten. Nadien herstelden de Rouches het evenwicht. Met enkele leuke combinaties zette Standard de thuisploeg zelfs even vast op eigen helft. Sébastien Pocognoli had pech dat zijn schot tot twee keer toe werd afgeblokt door Jérome Boateng.

Op het halfuur was het toch raak voor Standard. Bij een hoekschop kopte Dieumerci Mbokani het leer onhoudbaar voorbij doelman Frank Rost. Ruud Van Nistelrooy kwam wat later heel dicht bij de gelijkmaker, maar de paal bracht redding. HSV zette Standard onder druk. Een doelpunt leek voor de rust echter niet meer te zullen vallen. Tot scheidsrechter Atkinson naar de stip wees na een (lichte) overtreding van Marcos op Jonathan Pitroipa.

Mladen Petric zette zich vervolgens achter de bal en trapte door het midden de 1-1 binnen. Nog in de eerste helft klom Hamburg zelfs op voorsprong. Na een voorzet trapte Van Nistelrooy in één tijd binnen. Bolat kon net niet voldoende bij de bal. Standard moest zo toch ietwat ontgoocheld naar de kleedkamer.

De tweede helft begon minder aangenaam. Standard probeerde Hamburg op te vangen, terwijl de thuisploeg weinig kansen kon creëren. Geleidelijk aan werd het een fysieke veldslag. Standard kreeg een unieke kans langs Mbokani. De Congolees kopte op de lat en in de rebound besloot Réginal Goreux naast. Wat later ging Mbokani neer in het strafschopgebied, maar Atkinson ging er niet op in.

In de slotminuten had Standard nog een uitstekende Bolat nodig om Guy Demel van de 3-1 te houden. De Rouches hielden evenwel stand en gaan zo toch met een behoorlijke uitgangspositie naar de terugwedstrijd. De Luikenaars hebben immers aan 1-0 voldoende om door te stoten naar de halve finales.