Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Stadion Graz Liebenau
Graz kan Anderlecht niet van maximum houden

Anderlecht mag na zijn 350ste Europese wedstrijd met een 9 op 9 terug naar Brussel afreizen. Een misschien wel te overmoedig Anderlecht beet lange tijd de tanden stuk op het Oostenrijkse Sturm Graz, maar mocht rekenen op goals van Gillet en Suarez.

Ariël Jacobs behield het vertrouwen in de elf die zondag Standard op hun donder gaven. Bijna de volledige wedstrijd kampeerde Anderlecht op de helft van de Oostenrijkse landskampioen, die duidelijk heel veel respect toonde.

Anderlecht speelde Sturm Graz in de eerste tien minuten van de mat, maar kon dat niet omzetten in grote kansen omdat vooral Jovanovic niet echt bij de pinken was in de openingsfase. Anderlecht domineerde de wedstrijd met vrijwel sprekend gemak, maar was in de zestien niet besluitvaardig genoeg.

Suarez laat 0-1 liggen
De paars-witte aanvallers leken de bal in doel te willen lopen in plaats van hun kans te gaan en lieten gaandeweg ook de concentratie iets verslappen en het tempo zakken. De laatste pass leverde deze keer de nodige problemen op, dat tot grote frustratie van Jovanovic en Mbokani.

Suarez had vijf minuten voor de rust de 0-1 aan de voet, maar vergat dan ook nog eens de keeper te omspelen. De verdeling van het balbezit in die eerste helft zei echter ook alles: 65-35. Maar Anderlecht speelde te hautain om daar gebruik van te maken en dat zag ook een razende Jacobs aan de zijlijn.

Mbokani afgekeurd
Anderlecht begon aan de tweede helft zoals aan de eerste: met enorm baloverwicht, maar opnieuw weinig kansen. Wel één goeie voor Mbokani die een hoekschop van Biglia overhoeks binnenkopte, maar Suarez stond in de baan van de bal buitenspel en dus werd het doelpunt terecht afgekeurd.

Twee keer werd het warm voor het Brusselse doel toen Sämuel bijna vrij mocht voorzetten, maar gelukkig sloten de Oostenrijkse middenvelders - zoals in heel de wedstrijd - niet echt goed aan. Bij de volgende alarmfase kwam Ehrenreich een teentje te kort om de voorzet binnen te duwen.

Gillet als de kippen
Anderlecht zocht de bevrijdende goal en kreeg die ook, al had het daar de hulp van doelman Cavlina voor nodig. Die was eerst eerder op de bal dan een wurmende Jovanovic, maar loste het leer ook weer. Gillet moet je zo'n opportuniteiten niet leren aangrijpen. De rechtsmidden was er als de kippen bij om zijn vijfde doelpunt - zijn eerste Europees - van het seizoen te scoren via de paal.

Niet toevallig was het vandaag de technisch minder begaafde, maar karaktervolle Gillet die Anderlecht op voorsprong bracht. De techniekers lieten het immers aanvallend wat afweten, maar dan is er nog steeds de werker van het aanvallende compartiment waar men kan op rekenen.

Suarez: nummer 5
Het ging daarna wel wat vlotter en de echte spitsen schoten ook wakker. Mbokani met de mooie ren en dito pass en Suarez omspeelde de doelman om zijn vijfde Europese treffer van dit seizoen aan te tekenen. Mister Europe scoorde vijf keer in drie wedstrijden, van een mooi gemiddelde gesproken.

De kwalificatie kan Anderlecht bijna al niet meer ontgaan na de 9 op 9. De enige bedreiging voor de eerste plaats van de Brusselaars lijkt momenteel enkel nog van Lokomotiv te komen dat het nu reeds uitgeschakelde AEK op eigen veld makkelijk versloeg.