Datum: 28/11/2013 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: JJB Stadium
Zulte Waregem heeft lot in eigen handen na late zege bij Wigan
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
Zulte Waregem heeft lot in eigen handen na late zege bij Wigan
Foto: © SC

Zulte Waregem is nog steeds in de running om ook Europees voetbal te spelen na Nieuwjaar. Essevee pakte de volle buit op bezoek bij Wigan na een late goal van Junior Malanda.

Francky Dury kon grotendeels voor dezelfde namen kiezen als afgelopen weekend tegen KV Mechelen. Noodgedwongen moest hij een wissel doorvoeren: de geblesseerde Naessens maakte plaats voor Skulason, waardoor Hazard plaatsnam op de flank. Godeau werd op de linksachter dan weer vervangen door Duplus.

Snelle achterstand

Wigan tekende al heel snel voor het eerste gevaar. De Engelsen trokken meteen naar voren en versierden een vrije trap op de achterlijn nadat Karel D’Haene de bal beroerde met de hand. Een héél vroege achterstand kon net vermeden worden: Boyce kon net niet bij de prima voorzet en Bossut kon het leer klemmen.

Niet veel later was het toch raak. McManaman mocht de zestien te makkelijk in en via Jordi Gomez belandde de bal bij Barnett. De mee opgerukte centrale verdediger twijfelde niet en liet Bossut kansloos met een staalharde trap.

De troepen van Dury kwamen maar moeilijk in de wedstrijd en hadden zichtbaar moeite met de hoge pressing van de thuisploeg. Essevee verloor heel wat duels op kracht, maar kon in moeilijke tijden rekenen op een sterke Bossut, die zijn team recht hield op pogingen van McManaman en Powell.

Gelijkmaker na flater doelman

Zulte Waregem bleef rustig en zocht steeds naar de voetballende oplossing. Dat loonde, want met mondjesmaat kwam de fusieclub toch meer en meer in de match. Dat resulteerde in enkele corners – die niet veel opleverden – en vlak voor de pauze kwam Essevee langszij. Het schakelde heel snel om en Kums bediende Hazard, die meteen hard uithaalde. Nicholls leek de bal te kunnen klemmen, maar de Wigan-doelman liet het leer door zijn handen glippen en zo stond het 1-1 aan de rust.

De tweede helft kwam minder vlot op gang dan de eerste. Wigan trok het laken wel naar zich toe, maar dat uitte zich dit keer niet in echt grote kansen. Essevee kwam er enkele keren goed uit, maar stuitte meer dan eens op de stevige defensie van de thuisploeg. Conté, Hazard en Skulason zagen één voor één hun schot afgeblokt worden.

Vooral verdedigen

Op een groot wapenfeit was het wachten tot net na het uur. Colpaert verslikte zich in het uitverdedigen en legde de bal zo panklaar voor Powell. De Manchester United-huurling twijfelde niet en haalde hard uit, maar Bossut onderstreepte zijn goeie vorm nogmaals met een prima save.

Zulte Waregem focuste zich vooral op zijn verdedigende taken en dacht pas in tweede instantie aan aanvallen. De troepen van Dury hielden de bal minder in de eigen rangen en moesten vooral achter de bal aanhollen. Wigan drong aan en een prima plaatsbal van McArthur verdween maar net naast de kooi van Bossut.

Heerlijke knal Malanda

Een gelijkspel leek in de maak, maar daar besliste Junior Malanda uiteindelijk nog anders over. De belofteninternational ontving de bal van invaller Sylla en aarzelde niet. Hij haalde uit met zijn 'mindere' linker en liet Nicholls kansloos. Zulte Waregem verdedigde zijn voorsprong met hand en tand en heeft zo zijn lot in eigen handen. Op de laatste speeldag ontvangt het groepswinnaar Rubin Kazan in het Jan Breydelstadion.

Opstellingen

Wigan Wigan

  Speler G Beoordeel
Nicholls Lee 90' -
Rogne Thomas 90' -
McArthur James   90' -
Barnett Leon 90' -
McManaman Callum 84' -
McClean James   90' -
McCann Chris 90' -
Crainey Stephen 90' -
Jordi Gomez Garcia A 64' -
Boyce Emmerson 90' -
Powell Nick   90' -
  Bank G Beoordeel
Fortuné Marc-Antoine 26' -
Espinoza Ramírez Róger 6'  
Beausejour Jean -  
Watson Ben -  
Pollitt Michael -  
Shotton Ryan -  
Holt Grant -  

Zulte Waregem Zulte Waregem

  Speler G Beoordeel
Bossut Sammy 90' -
De fauw Davy 90' -
D'Haene Karel 90' -
Colpaert Steve 90' -
Duplus Frédéric 90' -
Malanda Junior  90' -
Skúlason Ólafur   80' -
Kums Sven A 90' -
Conté Ibrahima Sory 73' -
Habibou Habib 90' -
Hazard Thorgan 90' -
  Bank G Beoordeel
Sylla Idrissa A 17' -
N'Diaye Mamatou 10' -
Verboom Bryan -  
Godeau Bruno -  
Bruzzese Sébastien -  
Caceres Raphaël -  
Bongonda Theo -  
Herbeleef Wigan - Zulte Waregem

Vooraf