belBelgiƫ
turTurkije
Datum: 10/10/2009 20:45
Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Speeldag 12
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Mpenza schenkt Advocaat meteen de zege
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Mpenza schenkt Advocaat meteen de zege
Foto: © SC

Dick Advocaat heeft zijn entree bij de Rode Duivels niet gemist. De kleine generaal leidde zijn troepen in de eerste veldslag naar een 2-0-overwinning tegen Turkije. Emile Mpenza speelde zich terug in de gratie van de Belgische voetbalfans.

Door de overwinning van Bosnië-Herzegovina in Estland was Turkije mathematisch zeker van de uitschakeling. Zo begon kersvers bondscoach Dick Advocaat zijn eerste interland aan het hoofd van de Rode Duivels met een veredelde oefenmatch.

Lamah in de basis

De Nederlander verraste met Roland Lamah in de basis en Eden Hazard op de bank. De rechterflankspeler van Le Mans rechtvaardigde zijn basistek meteen met een knappe assist voor Emile Mpenza. De 31-jarige aanvaller glipte door de buitenspelval en werkte beheerst af: 1-0 na amper zeven minuten. Kevin Mirallas was al snel dicht bij de 2-0, maar knalde op de vuisten van Volkan Demirel.

De Rode Duivels toonden na de debacles in Spanje en in Armenië terug gretigheid en de wil om voor elkaar te vechten en het nationale truitje nat te maken. Emile Mpenza liep weer even snel over het veld als tijdens zijn glorieperiode als international. De naar FC Sion uitgeweken Mpenza snoepte net voor het halfuur na een sprintje het leer af van Onder Turaci, Volkan ging deze keer wel goed plat.

Ook achterin zat het vrij goed met het centrale duo Daniel Van Buyten - Nicolas Lombaerts en gaven de Belgen weinig kansen weg. Ceyhun Eris testte nog voor de treffer van Mpenza de vuisten van Logan Bailly, Nihat Kahveci mikte een vrije kopkans recht in de armen van de nieuwe nationale doelman.

Nog geen hoera

Het is echter nog veel te vroeg voor een hoera-stemming en om Advocaat en zijn spelers te overladen met complimentjes. Daarvoor slopen er nog teveel slordigheidjes in het Belgische spel en konden de Duivels nog te weinig hun stempel op de wedstrijd drukken tegen een matig Turkije, dat duidelijk de domper die het net voor de wedstrijd kreeg nog niet verteerd had.

België liet Turkije na rust meer komen, maar de halve finalist van het Europees kampioenschap deed er maar bitter weinig mee. Tuncay Sanli kopte de beste, en enige echte mogelijkheid na rust over.

Onze landgenoten toonden zich gevaarlijker in de zone van de waarheid. Volkan behoedde de Turken nog twee keer van een grotere nederlaag. De vriend van Miss België Zeynep Sever redde een schot van Van Buyten met de voet en hield ook de ingevallen Eden Hazard met een knappe redding van een doelpunt.

Herboren Mpenza

Bij een derde kans was het echter wel raak. Mpenza onderstreepte nogmaals zijn snelheid en rondde een rush die hij op eigen helft begon beheerst af met een schuiver naast de Turkse goalie. Marouane Fellaini liet nog een kans op de 3-0 liggen. (AN)

Herbeleef Belgiƫ - Turkije

WK Kwalificatie (Europa)

 Speeldag 12