Qatar hoopvol over drie Brazilianen

Qatar hoopvol over drie Brazilianen
Foto: © SC

Qatar hoopt zeer binnenkort de naturalisatie van drie Braziliaanse topspelers af te ronden. Gisteren arriveerden Aïlton (Werder), Dédé en Leandro (B.Dortmund) in de Qatarese hoofdstad Doha. Ook Darcheville (Bordeaux) blijft een optie.

Gisterenavond werd er al een eerste maal zeer lang met de spelers onderhandeld. ''Ik heb nog niks getekend'', zei Aïlton, topschutter in de Duitse Bundesliga. Sjeik Tamim Ben Hamad Al Thani leidde de gesprekken en zwaaide met de dollars. Hij wil het stinkendrijke mini-oliestaatje met amper 820.000 inwoners absoluut naar het WK leiden via naturalisaties van topspelers. De FIFA sprak zich onlangs uit tegen de handelswijze van Qatar en wil zeer binnenkort een reglement uitschrijven dat dit soort acties zal voorkomen. Al is het moeilijk de grens te trekken. Zelfs onze eigen Rode Duivels spelen en speelden met genaturaliseerde spelers. Denken we maar aan Gordan Vidovic, Mbo & Emile Mpenza, Enzo Scifo, Branko Strupar, Josip Weber, Alex Czerniatinsky, Gabi Mudingayi e.a. Wat is het verschil met Qatar, dat geld belooft voor een naturalisatie? In bijna alle nationale teams ter wereld komen naturalisaties voor. Ethisch is de lijn van de FIFA te trekken, maar hoe pak je dit aan in de praktijk? Je kan niemand verbieden een bepaalde nationaliteit niet aan te vragen. Wat zeggen de spelers er zelf van? Aïlton: ''Geld is niet mijn grootste zorg. Ik verdien goed bij Werder en zal dat volgend seizoen ook bij Schalke doen. Als ik kies voor Qatar te spelen is het omdat ik ooit op een WK wil aanwezig zijn. Bij Brazilië is de concurrentie te groot. Zo simpel is dat. Natuurlijk ga ik niet voor een zwak elftal spelen, dat zou dom zijn. Vandaar dat ik nog even wil onderhandelen. De komst van Dédé en Leandro is zeer welkom. Maar er zou nog iemand moeten bijkomen. Bovendien kennen we de situatie. Qatar speelde al één wedstrijd, uitgerekend bij de grootste concurrent Iran en verloor met 3-1. Dat betekent dat Qatar nu alles moet winnen inclusief het aartsmoeilijke thuisduel tegen Iran om nog eerste te eindigen in de groep en door te stoten naar de volgende fase. Qatar moet nu eindigen met een 15 op 15 in een groep met Iran, Jordanië en Laos.''

Ook in andere sporten staat Qatar bekend om z'n naturalisaties. Zo naturaliseerde het een lange afstandsloper uit Kenia die goud won voor Qatar op de afgelopen wereldkampioenschappen atletiek.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties