Algerijnse bond wijst Waseige de deur

Julie Néman
| 0 reacties
Algerijnse bond wijst Waseige de deur
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Robert Waseige is bondscoach af in Algerije. De 0-3 thuisnederlaag tegen Gabon, zondagavond in Annaba, was de druppel die de emmer deed overlopen. Sinds de Luikenaar in mei de leiding nam over de Algerijnse ploeg werd in zeven wedstrijden niet één keer gewonnen. «Een debacle», noemt de Algerijnse journalist Rachid Abbad het.
 
Met twee punten uit vier officiële wedstrijden is Algerije nu al uitgeschakeld voor het WK 2006. Ook de daar aan gekoppelde kwalificatie voor het Afrikaans Landenkampioenschap is ernstig in gevaar. De enige oplossing dat er nog rest is op 10 oktober winnen in Rwanda, maar dat zal dus niet onder Robert Waseige gebeuren. De Algerijnse bond besliste dat zijn contract wordt opgezegd, zonder dat het daarvoor een schadevergoeding moet betalen. Een tussentijdse evaluatie was voorzien en valt voor de ex-trainer van de Rode Duivels negatief uit. Gelijke spelen tegen Angola en Zimbabwe en nederlagen tegen Nigeria en Gabon, gekoppeld aan teleurstellende oefenduels tegen China, Jordanië en Burkina Faso kosten Waseige en tevens diens zoon-teammanager William zijn baan.
 
De Algerijnen treuren alvast niet over het vertrek van Waseige. In Annaba - de kuststad waar vorig jaar ook de Rode Duivels te gast waren werd de 0-3 afstraffing tegen Gabon hem fataal. «Cétait la colère», zegt collega Ahbad. «70.000 supporters waren razend. Projectielen op het veld, flessen ... De politie moest optreden toen het na 68 minuten 0-2 werd. Totale chaos. Verliezen mag, tegen Kameroen of Nigeria, maar niet tegen Gabon. Vooraf had Waseige zich zeer optimistisch getoond, maar op het veld bleek er niets van te komen. De beste spelers zaten op de bank! Incroyable. Spijtig, maar Waseige heeft Algerije niets bijgebracht.»
 
Gisteren al onderhandelde de Algerijnse bondsvoorzitter met Waseiges eventuele opvolger, ex-international Ali Fergani, die momenteel in Tunesië vertoeft. Waseige verliest met zijn ontslag 25.000 euro netto per maand. De Algerijnse federatie stelde hem ook een villa en een wagen met chauffeur ter beschikking.
 
Sinds Waseige in de zomer van 2002 de Rode Duivels verliet, kon hij niets meer klaarmaken. Standard ontsloeg hem na vijf matchen en vorig seizoen werd hij bij Charleroi drie speeldagen voor het einde - in volle degradatiestrijd - vervangen door Jacky Mathijssen, die nu wel succes boekt.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties